Szerelemhozó koktélok szilveszterre

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Amikor a képzeletbeli ajtó küszöbén állunk, illik csinos, csengő poharakkal a pezsgős koccintás. Majd, amikor elmúlt már az éjfél, jöhetnek az éltető puncsok, amelyek erőt adnak a vigalomra és bátorságot a szerelemhez. Nem véletlen, hogy a puncsot az ördög italának is nevezik. Ízei a pokol tüzében fogannak, de hatása a mennyországba röpít.

Forrás: Magyar Konyha
Forrás: Magyar Konyha

Krampampuli

Amikor a vasrostélyra helyezett cukor az alkoholtól lángra lobban, illik az összes lámpát lekapcsolni. A kékes, sejtelmes láng igazán a boszorkányok konyhájára emlékeztet. A csendben minden szempár az olvadó cukrot figyeli, ahogy a láng melegétől különböző formát, alakot vesz fel.

Hozzávalók: 80 dkg cukrozott gyümölcs, 20 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott narancshéj, 20 dkg aszalt szilva, 1 kg kockacukor, 5 dl rum vagy pálinka, 1 liter tea, 2 liter fehér bor, 2 db citrom, 2 db narancs, fahéj, szegfűszeg, citromhéj.

Egy öblös, nagyobb tűzálló tálba helyezzük a cukrozott gyümölcsöket, majd a tál tetejére egy vasrostélyt helyezünk. Erre szórjuk a kockacukrot, amelyet gazdagon megöntözünk jó minőségű rummal, vagy szilvapálinkával. Ezután meggyújtjuk és megvárjuk, amíg a felolvadt cukor a tálban lévő gyümölcsökre csepeg és a láng kialszik. Ekkor a cukros gyümölcsökre öntjük a fahéjjal, reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel ízesített forralt bor, a forró teát, valamint a citrom és a narancs átszűrt levét. Tűzforrón poharakba töltjük, ügyelve arra, hogy minden pohárba egyformán jusson a gyümölcsökből.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2500 kJ/612 kcal

Forrás: Magyar KonyhaMancipanci

Hozzávalók: 4 db tojássárga, 24 dkg porcukor, 2 db citrom vagy narancs, 1 liter szódavíz.

A mancipanci a "beteg" gyomor legjobb orvossága. Különösen kedvező hatását a szilveszteri buli után következő reggeli órákban élvezhetjük. Elkészítése gyors és egyszerű. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, azután vagy citromlével, vagy narancslével és szódavízzel felöntjük. Jól lehűtve feledtetni fogja az éjszaka fáradalmait.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal

Szilveszteri tojáspuncs

Hozzávalók: 8 dl fehér bor, 5 db tojás, 3 db tojássárga, 25 dkg porcukor, 1 db citrom, 2 dl rum.

A száraz fehér borhoz hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgát. Citromlével és porcukorral ízesítjük, majd jól összekeverjük. Habverővel történő állandó keverés mellett, nem erős tűzre állítva felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a rumot, és a habverővel addig keverjük, amíg gyöngyözni kezd. Forrón poharakba merjük és azonnal kínáljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal