Kosarunkban körte, birs

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egyszerű körtetorta

Hozzávalók: 4 db körte, 3 db tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 20 dkg olvasztott vaj, 1/2 citrom

Forrás: Magyar KonyhaMelegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk világos karamellt: melegítsünk fel 15 dkg cukrot 4 evőkanál vízzel. Amikor a cukor színesedni kezd, tegyünk hozzá 3 csepp citromlevet, és vegyük le a tűzről. Tegyük sütőformába, és rázogassuk úgy, hogy a karamell befedje a forma alját és oldalát. A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négybe, távolítsuk el a magházukat. Halmozzuk a körteszeleteket a sütőformába. Törjük fel a tojásokat, keverjük ki 15 dkg cukorral. Tegyük hozzá a lisztet, az olvasztott vajat, és keverjük sima krémmé, ezt öntsük rá a körtékre. Tegyük 45 percre a sütőbe. Kivéve hagyjuk a formában kihűlni, utána borítsuk ki, és szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2040 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - tokaji késői szüretelésű furmint, 1999


Birsalmatorta

Hozzávalók: 2 rúd fahéj, 1 csillagánizs, 2 szegfűszeg, 8 dkg cukor, 7,5 dl fehérbor, 1 db citrom, 1 rúd vanília, 12-15 dkg marcipánmassza, 5-6 birs (egyenként kb. 20-25dkg), 5 dkg vaj, 6 dkg cukor, 3 dkg őrölt mandula, 10 dkg liszt, 1 tojássárgája, 15 dkg ribizli lekvár, 3 tojásfehérje, 6 dkg porcukor, margarin a formához, liszt a szóráshoz, só

Forrás: Magyar KonyhaA gyümölcs főzőlevéhez a fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget száraz edényben 2 percig gyenge tűzön pirítjuk. A cukrot egy edényben világosra karamellizáljuk, majd a fehérborral és 7,5 dl vízzel felöntjük. A megmosott citromot vékony szeletekre vágjuk, a vanília rudat felnyitjuk, a velőt kikaparjuk belőle, majd a héjával és a pirított fűszerekkel együtt a boros lébe tesszük. Egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzhelyről. A birseket meghámozzuk, felezzük, magházukat eltávolítjuk, a főzőlébe tesszük. 30-40 percig enyhe tűzön készre főzzük, majd a lében kihűlni hagyjuk. A gyümölcsöt óvatosan kiszedjük, lecsepegtetjük, hosszában beirdaljuk. A marcipánmasszát rúddá formáljuk, egész vékony szeletkékre szeljük. A vajat, a cukrot, a mandulát, a lisztet és a tojássárgáját elkeverjük, tésztává gyúrva, durvább morzsává reszeljük. Közben 2 dl főzőlét 1 dl-re besűrítünk, a ribizli lekvárral elkeverjük, és félretesszük a fényezéshez. A torta alját kissé megkenjük vajjal, ráborítjuk a marcipán szeletkéket, a morzsával befedjük, a gyümölcsöket a tetejükre rendezzük, és az egészet fényező keverékkel megkenjük. További 30 percig enyhe hőnél a sütőben szárítjuk a tortát.
Kivéve hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét a porcukorral krémszerű anyaggá keverjük, ezt zsákba tesszük, és csillagcsővel a torta szélére körben kinyomjuk. Forró sütőben fél perc alatt gratinírozzuk. Miután kivettük, a maradék fényező anyaggal ismét átkenjük. Kihűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 1880 kJ/449 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - tokaji aszú 4 puttonyos, 1995