A Merkúr az asztrológiában

Vágólapra másolva!
Az asztrológia szempontjából fontos bolygók szimbolikáját felvázoló, tíz részből álló sorozatunk harmadik darabja a Merkúrról szól: a kommunikáció, az utazások és a tudás bolygója az asztrológiában. Ha kedvező helyzetben van az egyén horoszkópjában, az illetőnek nincs gondja azzal, hogy kifejezzze magát. Ha a bolygó helyzete azonban kedvezőtlen, akkor csalfa, hazudós lehet a szülött.
Vágólapra másolva!

A Merkúr a Földhöz hasonlítva különleges módon mozog: mialatt két teljes keringést végez a Nap körül, háromszor fordul meg a saját tengelye körül. Felszíne kráterekkel borított vulkanikus síkság. A nappali hőmérséklet eléri a 480 Celsius fokot, de éjszakára -180 Celsius fokra süllyedhet a hőmérséklet. A bolygónak nincs észrevehető légköre.

Nevét egy római istenről kapta. Merkúr - görög nevén Hermész - az istenek hírnöke. Hermészt/Merkúrt tisztelték a szóforgatók, a csalók, a kereskedők, de az útonállók és a zsiványok is. Kezében tartja a híres "hermészbotot" mely a mágikus tudományok, a hermetikus mágia jelképe.

Szimbolikus értelemben a Merkúrt a közvetítéssel, a kommunikációval hozzuk összefüggésbe. Az ő hatásköre a tanulás, maga a tudás és annak továbbadása is - általában a kapcsolatteremtés világa. Fontos terület az ügyesség (szellemi és fizikai értelemben egyaránt), hiszen a merkúri energia gyors és sokszor ravasz! Az utazás, közlekedés is olyan témák, amelyekbe a Merkúrnak beleszólása van életünkben.

Ha az egyedi horoszkópokat vizsgáljuk, akkor a Merkúr az intellektust, a tanulási képességet, a kommunikációt határozza meg. Az asztrológiai ház, amelyben a Merkúr található, utalást ad arra, hogy szellemi képességeinket hová koncentráljuk leginkább.

Az orvosi asztrológiát tekintve a Merkúr hatásköre a kezek, a tüdő, a beszédképesség, valamint az idegrendszer. Szellemi szinten kapcsolatteremtő képességünket szimbolizálja a bolygó.

A Merkúr szimbolizál minden olyan embert, aki - akár a foglalkozását tekintve - közvetítéssel foglalkozik. Lehet ingatlanközvetítő, házasságközvetítő, vagy utazó ügynök is. Ő jelképezi az újságírót, de a tanárt is, akik információkat tálalnak nekünk. A média világa erőteljesen kötődik a Merkúrhoz, hiszen innen kapjuk a mindennapok szintjén a híreket. A hírek közvetítése pedig a Merkúr elsőrendű feladata!

A Merkúr asztrológiai szimbóluma egy kör, ami lefelé haladva egy keresztben folytatódik, (földi létezés, tapasztalatszerzés, anyag keresztje, mint fejlődési lehetőség). Felül a körhöz egy félkör kapcsolódik, amely felfelé néz, mintegy "nyitott edényként" - kész a felülről érkező információk befogadására.

Forrás: [origo]

A Merkúr felszíne


Merkúri csillagjegyek az Ikrek és a Szűz

Ha a Merkúr harmonikusan nyilvánul meg, akkor a szülött rendkívül jó intellektuális képességekkel, beszédkészséggel rendelkezik. Elképzelhető, hogy sok utazásban van része, amelyek gazdagítják életét. Jó logikai érzéke van, és meglehetősen szellemesen társalog. A jó sugárzások gyakran irodalmi hajlamot, nyelvtehetséget, vagy tudományos munkásságot hoznak magukkal.

Ha a Merkúr rossz helyzetben van, akkor olyan tulajdonságokat is generálhat, mint a hazudozásra, vagy csalásra való hajlam, vagy akár a hamis, valódi tartalom nélküli kapcsolatok, amelyek szinte teljes mértékben nélkülözik az őszinteséget. Lelki szinten ingerlékeny, indulatos természetet eredményezhet, ami akár az összeférhetetlenségig is fajulhat. Ilyenkor a szülött addig piszkálja - elsősorban verbálisan - családtagjait, vagy munkatársait, amíg a többiek úgy érzik, hogy lehetetlen vele együtt élni. Testi szinten előfordulhat rossz sugárzásoknál a beszédkészség, gondolkodás, idegrendszer fejletlensége, sérülése.