A Halak típusú kisgyermek

Vágólapra másolva!
Ha kisbabánk sok Halak-tulajdonsággal rendelkezik, akkor könnyen azt hihetjük, hogy mi vagyunk a legszerencsésebb szülők a világon. Sokáig olyan, mint egy ártatlan kis angyalka, aki a hétköznapi valóságnak fölötte áll. Nagyon sokat kell ölelgetni és szeretgetni, hiszen a testi kontaktus, édesanyja ölelő melegsége sokkal fontosabb számára, mint más karakterű kisbabák esetében.
Vágólapra másolva!

A Halak gyermek fél a nagyon zajos behatásoktól, nem szereti a hangos zenét, s a televízióban zajló agresszív jelenetek rendkívüli módon megrémíthetik. Olyannyira ragaszkodó kisgyermek, hogy előfordulhat, hogy egész napját, életének minden pillanatát édesanyjával kívánja tölteni, s nem kivétel ez alól az alvás ideje sem. Egyszerűen nem hajlandó egyedül aludni. Megtehetjük, hogy egy ágyban alszunk vele, azonban számítsunk arra, hogy egyhamar nem sikerül őt kiszoktatni onnan. De lehet, hogy az ő esetében tehetünk engedményeket, s végső soron mi is megszokjuk majd, hogy a kisgyermek velünk alszik. Erre szükség is lehet, mert végtelen érzékenysége sok félelemmel is párosul. Az első időszakban kizárólagosan velünk fogja magát biztonságban érezni.

Mivel a kicsi nagyon tartózkodóan bánik az ismeretlenekkel, s számára kevésbé fontos emberekkel, lehet, hogy nem könnyen szokja meg az óvodai rendet. Előfordulhat, hogy nem hajlandó beszokni az óvodába, s ebben az esetben sorozatos betegségeket produkál, tudván, hogy akkor édesanyjával lehet. Ha megtehetjük, hogy otthon maradunk vele, akkor nem is kell feltétlenül három évesen óvodába küldenünk őt, elég később is társaságba mennie. Az iskolát pedig egy évvel később is elkezdheti, mint a többiek. Általánosan is egyre inkább elfogadott az a nézet, hogy a kisgyermekek még hat évesen nem elég érettek arra, hogy iskolai tanulmányokat kezdjenek, elég hét évesen is megbarátozniuk a feladatokkal. Mindez fokozottan igaz a Halak-típusú kisgyerekre.

Halak gyermekünk nem szereti a rendszeres életmódot, mindent hangulati állapota alapján szeretne tenni, éppen akkor, amikor kedve van hozzá. Nagyon sok bátorítást kell adnunk a számára, amikor iskolai tanulmányait megkezdi. Túlontúl is visszahúzódó, ami zavarhatja beilleszkedését az osztályközösségbe. Harcait is nehezen harcolja meg, s előfordulhat, hogy a többiek dühének céltáblája lesz, rajta vezetik le társai indulataikat. Mégis meg kell tanulnia, hogy megvédje magát, s neki ez nem kis feladat. Csatlakozhat egy karakteres személyiségű gyermekhez, aki egyfajta bandavezér is lehet, tőle vár támogatást. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy figyeljünk oda gyermekünk kapcsolatrendszerére, nehogy rossz társaságba keveredjék.

Ha gyermekünk a kamaszkorba lép, akkor is megmarad nagyon jószívű és barátságos kis embernek. Azonban a kamaszkorban természetes, zavaros érzelmek elől álomvilágba menekülhet, s nem tudja megkülönböztetni az álmait a valóságtól. Ebben az életkorban ügyeljünk a családi békére, kiegyensúlyozott légkörre, mert ezekben az években könnyen kerülhet a gyermek függőségbe. Ha szerelmes lesz, akkor azt teljes szívvel éli meg, s bizony könnyen kap sebeket ebben az életkorban, s később is megmarad érzékenysége. Pályaválasztás tekintetében próbáljuk őt olyan szakmák felé irányítani, ahol kiélheti művészi fantáziáját. S készüljünk fel arra, hogy amíg csak élünk, szüksége lesz arra, hogy biztos pontot nyújtsunk neki az életben.