Napi horoszkópok - mennyire komoly?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nap és Hold, a menedzser és a titkárnője
Gyorsak, napról napra változást hoznak életünkben. A Hold két nap alatt akár egy egész jegynyit haladhat előre, míg a Nap naponta egy foknyit halad előre. Mozgásuk a legjobban meghatározó a heti horoszkóp kiszámításánál. Mivel azonban még az ő rohanó tempójuk is csak araszolás ahhoz képest, hogy mi napról napra követnénk útjukat, és annyira kevés az a változás, ami a héten történik, hogy a Hold fényszögeinek figyelembe vétele alapján éppen a heti változások számítása mond valós információkat.

Évszázadok és a Hold
A Hold hatása az emberek életére igen nagy, évszázados megfigyelések igazolják, hogy a fogyó és a növő Holddal bizonyos változások együtt járnak a természetben. A gyógyászat, a szépségápolás, a műtétek, a menstruáció, a mezőgazdasági munkák és a locsolás, mind közvetetten a Hold járásához kapcsolódik. Ennek alapján kerül kiszámításra, hogy mikor kezdjük a fogyókúrát, mikor végeztessünk műtéteket, beavatkozásokat, vagy éppen mikor tanácsos fodrászhoz, kozmetikushoz menni, hogy tartós legyen a szépségünk.

A lomha remeték: a lassú bolygók
A Szaturnusz 28 évenként, a Jupiter pedig 12 évenként tesz meg egy kört az ekliptikán, hogy a Plútóról már ne is beszéljünk. Ezek a bolygók a Holddal bezárt fényszögeik alapján vesznek részt a heti előrejelzésekben, az ő mozgásukat nem érdemes hétről hétre vagy akár naponta figyelni, mivel nem mozdulnak el jelentősen. Szimbolikájukat a személyes, születési horoszkópban fejtik ki erősebben. A lassú bolygók fényszögei igen erőteljesek, és hosszú hatásúak. Ezeket akkor jelzi az asztrológus előrejelzéseiben, amikor egzakttá válnak.

Napi horoszkóp csillagjegyenként
Az újságok horoszkópusainak - tisztelet a szakértő kivételnek! - fantáziája igen élénk. Gyakori, hogy észreveszem, a horoszkópot teljesen hozzá nem értő ember készítette, vagy valahonnan egyszerűen kimásolták. Ezek a horoszkópok nem túlságosan tudományosak, nem valószínű, hogy láttak valaha igazi asztrológust. Az ok, mint már fentebb említettük, hogy a fantázia és a bolygók valódi mozgása és hatás közötti arány igen nagyot lódul a fantázia irányába.

Napjegyünk, aszcendensünk és a heti általános előrejelzések
Van, aki mániás horoszkópolvasó, minden létező előrejelzést elolvas. Van, aki pedig amint elolvasta, máris elfelejti a heti jelzéseket. Van olyan is, aki szerint az egész általános előrejelzés egy nagy humbug, mert az aszcendensünk és a többi bolygóink állása úgyis megváltoztatja a heti előrejelzésben foglaltakat. Mindkettő igaz egy kicsit, mégsem teljesen. Az egyes jegyek alapján készült napi előrejelzés - a bolygók lassú mozgása miatt - hasonló lesz a többi jegy szülöttének előrejelzéséhez, ezért nem ajánlatos a 12 jegyet külön elemezni.

Kapitány Éva

HarmoNet

Könyvajánlat

Lang Fogerthy: Horoszkóp 2002

Peter Orban: Jövőnk a horoszkópban

Fórum:

Párhoroszkóp

Az asztrológia igazságtartalma