Önmagad formáld, a másikat szeresd - avagy a tartós kapcsolat titkai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kapcsolat indítása

Legtöbbször már a kapcsolat első pillanatában eldől, hogy az együttlét percei később órákban vagy években lesznek-e mérhetőek. Schirilla György pszichológus szerint a legelső találkozáskor nem a puszta testiségnek, hanem a pozitív belső kisugárzásnak kell dominánsnak lennie, a lelki melegségnek kell találkoznia. Nem arra kell gondolni, hogy ezt a csinos fiút vagy lányt megszerzem magamnak, hanem hogy: "Ez egy szép, egészséges ember, talán nekem teremtette az Isten."

A gyönyör kivárásának technikája

A régi időkben az udvarlásnak szabályos forgatókönyve volt. A fiatalok vasárnap délelőttönként együtt jártak a szülőkkel a templomba, ott először felfedezték, utána mind sűrűbben nézegették egymást, és már a másik kölcsönös pillantása is határtalan örömöket szerzett számukra. A fiú örült, ha végre bemehetett a lány udvarába (udvarolhatott), hát még ha megfoghatta szerelmének kezét, megsimogathatta arcát! Ezek a "nehezen szerzett örömök" sokkal intenzívebbek voltak, hiszen késleltették a fiatalok vágyainak kielégülését. Ezt nevezik a "gyönyör kivárása technikájá"-nak: mindennek meg kell várni a maga idejét. Az ölünkbe pottyant örömöket sokkal kevésbé értékeljük, mint amikért meg kell dolgoznunk.

Az a jó kezdeti stratégia, ha a partnerek először beszélgetések által megismerik egymást, és lélekben forrnak össze. Így a vágyak lassan, de biztosan felcsigázódnak - ekkor már a testi vágyak is beteljesedhetnek. Muszáj a kapcsolat elején az elvárásokat tisztázni, hogy őszinték legyenek egymáshoz.

Miért jó egy hosszú távú kapcsolatban élni?

Rengeteget tudunk tanulni a tartós kapcsolatokból, hiszen előbb-utóbb jönnek a konfliktusok. A partnerünk ilyenkor egy tükör, aki mondja, sorolja a hibáinkat. Sokat megtudhatunk magunkról tőle, még ha nem is a legkellemesebb formában. Ha folyton váltogatjuk a partnereinket, mindig váltakoznak a nézőpontok, nem tudunk a saját hibáinkkal szembesülni. Ahol a partnerek mindent megbeszélnek, ott nem problémák vannak, hanem feladatok. Mélyreható, szeretetteljes beszélgetésekkel lehet megoldani a problémákat. "Érted haragszom, nem ellened" - legyen a mottónk, és segítsük partnerünket a jobbik énjét kiteljesíteni, ne pedig önbizalmát igyekezzünk aláásni. Általában a nők veszik a fejükbe, hogy megváltoztatják a partnerüket, mégpedig a saját eszményképükre. Nem a másikat kell megváltoztatnom, ez egy nagy tévedés: mindenki önmagát változtassa meg, a másikat szeresse.

Hogyan kell viselkedni az ágyban?

A férfi és a nő eggyé válik a szexben. Csak akkor érdemes már fizikai dimenziókban is kiteljesíteni a kapcsolatot, ha már elfogadtuk a másikat. A férfiak általában siettetik a fizikai együttlétet. Ennek ellenére ne hagyjuk magunkat a sürgetés által siettetni, és ne is akarjunk megfelelni a férfi igényeinek. Először győződjünk meg arról, hogy megfelel-e nekünk a férfi, azaz megbízható, gyengéd, figyelmes hozzánk. És csak ezután adjuk oda magunkat, mert hiszen a szex a nő számára nem más, mint odaadás. Nem áldozat, szó sincs róla. Amíg a nő áldozatként éli meg a szexuális együttlétet, addig szenvedés, megaláztatás érzése fogja kísérni az aktus alatt. És ez nem vezet önfeledt örömökhöz. Ezért fontos, hogy a nő akarja odaadni magát, de ez persze már csak akkor következik be, ha megbízik partnerében, ehhez pedig idő kell. A férfinak tiszteletben kell tartania a nő döntését, hogy az mikor adja oda magát. Amelyik férfi jelenetet rendez amiatt, hogy a nő nem lett övé, és erőszakoskodik, az a férfi nem szereti társát. Az érett férfi tudja: a nő egy hangszer, amit minél türelmesebben hangolnak, annál szebben szól.

A kapcsolat működési szabályai:
- Mert megszerezni könnyű, de mit kell tenni, hogy meg is maradjon?-

1. Nem azért kell szeretni, hogy visszaszeressen, hanem hogy Te szeress, hogy Te adhass.

2. Figyelemmel kell lenni a másik iránt: "odaadom neki azt, amire szüksége van".

3. Vannak emberek, akik látszólag jó, harmonikus házaséletet élnek, de ha közelebbről megnézzük a kapcsolatukat, akkor azt vesszük észre: a dolgokat nem szeretetből csinálják, hanem megszokásból. Mert így tanulták, mert így szokták, mert így várják el tőlük, mert a szomszéd így nem szólja meg - nem pedig azért, mert adni akarnak a másiknak. Fontos, hogy szeretetünk élő, eleven maradjon, ne pedig megszokott és elszürkült látszattevékenység.

4. Ne tegyük rabbá a másikat! Hagyjuk elmenni. Minél inkább elengedjük, annál inkább visszajön. "Mellettem azt csinálsz, amit akarsz, egyetlen határa legyen a tetteidnek: a szeretet." A szeretet tartsa meg a kapcsolatot, ne a görcsös ragaszkodás, a rablánc. "Szeretlek, ezért békén hagylak" - ne zsigereljük ki a másikat, hanem építsük egymást.

5. Nagyon fontos a megbocsátás képessége. A "megbocsátás a lélek legszebb virága": aki nem tud megbocsátani, az nem szeret. Tudomásul kell venni, a partner nem tökéletes. Ha vétkeztél, tudj bocsánatot kérni.

6. Fontos a felelősségvállalás: "Nekem gondom van rá." Legyen nagyon fontos a másik életútja, élete.

7. Ne felejtsük el, a szerelem: Isten ajándéka, a szeretet: parancs, kötelező emberi viselkedés.

8. Tippek:
Reggel, felkelés előtt és reggeli zsörtölődés helyett masszírozzuk át partnerünk minden porcikáját. Frissen ébred, és nagyon hálás lesz nekünk érte. Nem fontos minden éjszaka szeretkezni, anélkül is meg lehet édesíteni az elalvást. Egymás mellett fekve fogjuk meg a másik kezét, szeretettel gondoljunk a másikra, a "szeretet takarjon be minket, ne a takaró".

Miért válunk hűtlenné?

A hűtlenség igazi jelentése: hűtlen hozzánk az, aki becsap minket, akire nem lehet számítani, amikor szükségünk lenne rá. Klasszikus értelemben hűtlenségen azt értjük, amikor valaki fizikailag megcsalja a partnerét.

Miért hűtlenek a nők?

A nők teljesen más okból lesznek hűtlenek, mint a férfiak. Ők legtöbbször azért csalják meg férjüket, barátjukat, mert lelkileg elhanyagolják őket. A nők számára két nagyon fontos dolog van, amit a férjek évek múltán elfelejtenek kielégíteni: az egyik a mindennapi beszélgetés, a másik a női vonzerejének elismerése. A nők sokkal kommunikatívabbak, mint a férfiak. Ha nem kapják meg a figyelmet hosszú időn keresztül, akkor nem fogják magukat érzelmileg biztonságban érezni. Nem csak az anyagi biztonság a fontos. A nő akkor szép, ha szeretik. Életeleme, hogy férfiölelésben éljen. Sokszor, többévi házasság után a férjük hazamegy, kiveszi a hűtőből a sört, leül a tévé elé focimeccset nézni és sörhasat növeszteni, a feleség aznapi beszámolójára csak hümmög, felfalja a vacsorát, és már horkol is. Ilyenkor a nő úgy érzi, elhanyagolják, és fel fog figyelni arra a férfira, akit eddig meg sem látott a munkahelyén. Mégpedig azért, mert ez a férfi észreveszi, hogy szép, beszélget vele, meghallgatja a problémáit. A nő fokozatosan közelebb kerül hozzá érzelmileg, mint a férjéhez, így kerülhet sor előbb-utóbb testi kapcsolatra is.

Miért hűtlenek a férfiak?
Indítékuk sokkal egyszerűbb, mint a nőké. Ha meglátnak egy csinos nőt, az nekik pontosan elég - máris vágyaik beteljesítésére törekszenek. A férfiak az ösztöneik után mennek, a nők az érzelmeik után. El kell ismerni, a nők sokkal rafináltabban csalnak. A férfiak egyszerűbbek, ezért hamarabb le is buknak.

Érdemes?
Nem érdemes hűtlennek lenni, az ember egyszerre csak egy lovat tud megülni, nem lehet félig itt és félig ott lenni, sem fizikailag, sem lelkileg. Hiszen, ha valóban szeretünk valakit, azzal "lelki azonosságot" vállalunk. Ezt a lelki elköteleződést egyszerre egyetlen emberrel vagyunk képesek megtenni, hiszen mi magunk is egy lélek vagyunk.

Korábban

Hogyan szeretünk? - Erich Fromm szerint a szeretet nem egy velünk született képesség, hanem egy tudatos állapot, amit meg kell tanulnunk.

Ajánlat

Lehet-e férfi és nő között barátság?

Meddig tart a szerelem?

Mi a fontosabb? A szex vagy a szerelem?

Peter Orban: A párkapcsolat forgatókönyve