Betegség ezoterikus szemmel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Aki nem hajlandó hallani

A hallás analógiás megfelelője az engedelmesség, a befogadás. A hallószervi betegségeknek két fő megjelenési ideje van: kora gyermekkor és időskor. A gyermekek óvodás, általános iskola első éveiben szüleivel ellenkezve nem akarja meghallani a számára korlátozásnak tűnő szülői parancsokat. Védekezésképpen szervezete bedugult füllel reagál: hallószerve középfültő gyulladásban ég, és sok fájdalmas fülszúrás árán tanulja meg az engedelmességet. Időskorban pedig gyakori a halláskárosodás, a nagyothallás problémája. A háttérben egy fajta lelki struccpolitika húzódik: ha nem hallom meg a számomra már nehezen feldolgozható ingereket, akkor azok feldolgozása nem okoz problémát, tehát nincs is. Az idősek idővel "betokosodnak", elvesztik testi és lelki rugalmasságukat, egyre kevesebb információt képesek a számukra gyorsan változó világból befogadni, megérteni. A hallás tehát a hajlandóság és befogadás területeit szimbolizálja.

Allergia - intelligens harag

A szénanátha, az allergia az úgynevezett "intelligens harag". Az allergia esetében az agresszió a tudatból a testbe menekül, és ott tombolja ki magát: szíve vágya szerint védekezik, támad, harcol és győzedelmeskedik kiszemelt áldozatokon, legyen az virágpor, állat, növény, étel vagy akár napsugárzás - legtöbbször ártatlan, mindennapi dolgok ellen fordul. Ezek a mindennapi dolgok azonban valami alapvető princípiumot szimbolizálnak. A legtöbb allergén az életerőt, a szexualitást, a szerelmet, a termékenységet, az agressziót, a piszkot jeleníti meg. Az allergiától szenvedő beteg csak akkor gyógyulhat meg, ha megtanulja, hogyan kell szorongását és félelmeit félretéve, tudatosan szembenézni az általa került és elhárított életterületekkel.

Vérnyomás - az élet energiája

A vér, az élet szimbóluma, a vérnyomás az életenergia kifejezője. Magas vérnyomásnál lelki okként jelenik meg a düh, a meg nem élt agresszió illetve az érzelmek feldolgozatlansága. A magas vérnyomásnál a visszafojtott agresszió miatt az ellenséges érzület megmarad a képzelőerő síkján, az ágaskodó energiát nem tehermentesítjük cselekvéssel - egyszerű kifejezéssel: önuralmat gyakorlunk. A látszólagos önuralom mélyén azonban titkolt zaklatottság és óriásira nőtt vérnyomás húzódik. Alacsony vérnyomás esetén szembe kell néznem azzal, miért nem vagyok hajlandó kipróbálni magam, miért nem szeretek élni és miért nem keresem a kihívásokat az életemben.

Testsúly

Aki kórosan alultáplált, és akarata ellenére sem növekszik a testsúlya, az nem akar látszani, megtagadja a fizikai testet, elítéli a szükségleteit. Ha még hajlandósága sincs arra, hogy egyen, fizikai valóságot utasítja el, megveti a valóságot.
Tipikus jelenség, hogy a túlgondoskodó, aggódó édesanyák a legjobb szándékkal ugyan, de olyan gyermeket nevelnek fel, akik elutasítják az evést. Ezek a mamák folyton etetik a kicsinyüket, ha kell, ha nem. Mindig úgy érzik, hogy a baba nem evett eleget. Elképzelhető, hogy ezekből a gyermekekből sovány felnőtt lesz, akiket nem érdekel az evés. Ez a gyermek felnőtt korában sem magát, sem mást nem fog etetni. Gyermeki ellenállása, ellenérzése a későbbiekben is megmarad.

A túlsúly, más nevén "bánatháj" boldogtalanságot takargat. Evéssel vigasztalom magam, ezzel ajándékozok, adok magamnak figyelmet, gondoskodást, szeretet. Máshonnan nem kapok örömet vagy legalábbis nem eleget. A szeretethiány és az e miatt érzett boldogtalanság válthatja ki.

Korábban

Árulkodó betegség

Ajánló

Házipatika

Könyvajánló: Thorwald Dethlefsen - Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez

Rüdiger Dahlke: Súlyproblémák - A túlsúly és az átlagon aluli súly jelentése és gyógyítása