A Rák típusú gyermek

Vágólapra másolva!
A Rák kisgyermeknek legjobban a védelemre és óvó szeretetre van szüksége, ugyanis rendkívül gazdag a lelkivilága, és nagyon sebezhető a lelke. Már az első időkben is nagy hajlandóságot mutat arra, hogy kívánságait, gondolatait a legkülönbözőbb eszközökkel - beszéd híján - gesztusokkal, arckifejezésekkel kifejezze. Érzelmeit kicsit sem tudja palástolni, úgyhogy rögtön meglátszik rajta hangulati állapota.
Vágólapra másolva!

A Rák jegyű csecsemő sokszor van sírós hangulatban, bár a jókedv sem ritkaság nála, egyszóval hangulata igen hullámzó lehet, amihez nem is olyan könnyű alkalmazkodnia szüleinek. A kisbaba az érzelmek embere, a Hold pedig mindig változóban van, úgyhogy elég nehéz a kicsin eligazodni. Ami jó neki ma, holnap nem biztos, hogy kedvére való lesz, lehet, hogy egészen mást szeretne.

Amíg nem tanulja meg kifejezni kívánságait, addig rejtély lehet magatartása édesanyjának, akinek erőteljesen kell segítségül hívnia intuícióját, ugyanis racionális megfontolásokkal nem sokra megy a gyermeknél.

Vigyázzunk azzal kapcsolatban, hogy kire bízzuk a gyermeket, ugyanis nagyon nem szereti az idegenek társaságát. Mindig ugyanarra a személyre bízzuk - a legjobb, ha családtag az illető -, és hagyjunk időt neki arra, hogy megbízzon benne és megszeresse. Még ekkor is számíthatunk jelenetekre, ha elmegyünk otthonról.

A kisgyermek kicsit lassú lehet a többiekhez képest, mindig időre van szüksége ahhoz, hogy új dolgokkal ismerkedjen meg. Nem ritkaság, hogy későn tanul meg járni, vagy beszélni, ez azonban nem jelenti azt, hogy alulmarad fejlődésében társaihoz képest.

Minél több vizes játékot adjunk neki, vegyünk neki egy kis medencét a nyári időszakban. A fürdőkádban is remekül eljátszik, és ez igen hosszú ideig leköti a figyelmét. Jó ötlet lehet, ha korán elvisszük az uszodába, ám ebben a tekintetben legyünk körültekintőek a hely kiválasztását illetően.

Később erőteljesen megnyilatkozhat a kicsi szeszélyes természete, és gyakran dühkitörései lehetnek. Ebben a témában előrelátással, a nyugalommal megyünk a legtöbbre, csak így kezelhetjük a helyzetet. A legjobb, ha ilyenkor úgy bánunk vele, mint a hímes tojással, bármennyire is fogytán a türelmünk. Nem jó azonban, ha mindentől és mindenkitől megóvjuk, mert előbb-utóbb meg kell tanulnia azt, hogyan védje meg magát, anélkül, hogy biztonságos környezetében lenne.

Ezt egyébként is nehéz megtanulnia, úgyhogy bátorítsuk az önérvényesítésre, persze a szabályok betartása mellett. Amit soha ne tegyünk: ne szidjuk állandóan, mert ez a magatartás az alattomosságot táplálja benne, és félelmében hazudóssá válhat.

Előfordulhat, hogy a kisgyermek az óvodában és később az iskolában is anyáskodni kezd a gyengébbek és kisebbek felett. Ez természet adta jellemvonása, és ha felnő, valószínűleg nagyon jó szülő lesz belőle. Úgyhogy hagyjuk, hogy élje ki ezeket a hajlamait, és ha kistestvére születik, akkor rábízhatjuk rendszeresen a kicsit.