Könnyű kalóriabombák

Vágólapra másolva!
Sovány joghurt, müzliszelet, barna kenyér - ha valaki fogyókúrázik, leginkább az ilyen élelmiszerekből válogat. De vajon valóban a karcsúságot szolgálja minden olyan termék, amit diétásnak kiáltanak ki? A dietetikus szerint nem érdemes mindent elhinni, amit a reklámok mondanak, és jól tesszük, ha odafigyelve, alaposan választjuk ki a fogyókúrás étrend hozzávalóit.
Vágólapra másolva!

Ha valaki nem érti, miért nem képes tartanai a súlyát, vagy még inkább fogyni, annak ellenére, hogy csak olyan ételt vesz magához, ami "nem hízlal", vagyis zsír- és/vagy cukorszegény, ennél fogva "egészséges", az merüljön el jobban a tájékoztató címkék adataiban.

Vannak ugyanis olyan ételek, amelyeket a karcsúság szolgáinak tartunk - érdemtelenül. Lerántjuk a leplet néhány átverős kajáról, müzlitől a barna kenyérig. A leleplezésben Turcsák Katalin dietetikus volt segítségünkre.

Müzli - a sztárreggeli

Bűnös: Kezdjük egy sokat sztárolt reggelivel, a müzlivel. A hirdetésekben ezt az ínyencséget karcsú és hajlékony hölgyek ajánlják szíves figyelmünkbe, akik valószínűleg nem ennek segítségével tartják a súlyukat. Ugyanis már az "alap" müzli sem igazán energiaszegény, mivel ennek hozzávalói: 2 evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), 2 evőkanál tejszín vagy joghurt, 1 evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, 1 friss reszelt alma, 1 teáskanál citromlé, méz, barnacukor vagy melasz, ízlés szerint, és tej. Ez kalóriára átszámolva nem kevés, így lényegesen közelebb van ahhoz, amire a müzlit eredetileg szánták: egy tápláló, energiadús reggelihez.

A müzli neve ugyanis, a német kása, vagyis (Mus) szóból ered, az eledel maga pedig a 19. század végéig a svájci parasztok mindennapi étele volt. A városlakók étrendjébe egy zürichi orvos, Bircher-Benner emelte át, aki az imént idézett klasszikus receptet is összeállította. Azóta a müzli csak gazdagodott; aszalt gyümölcsökkel, csokival, és egyéb nagyon finom, de hizlaló adalékokkal.

A müzliszelet még ennél is veszélyesebb nass, ahogy a dietetikus fogalmazott: "szinte minden alapanyaga hizlal". 100g, azaz két müzli szelet 350-400 kalória (a fogyókúrás étrend napi maxmum1500 kalóiát engedélyez), a csokival bevont pedig még ennél is több.

Mentéségére legyen mondva, hogy még mindig egészségesebb ezzel bűnbe esni, mint egy darabka csokival, mivel a jól összeállított müzli, vagy müzli szelet kalciumot, magnéziumot, ásványi anyagokat tartalmaz, továbbá A-, C-, D- és E-vitaminban is gazdag. Legjobb, ha natúr müzlit választunk, vagy magunk állítunk össze ilyesmit, ha lehet, teljes kiőrlésű gabonaszármazékból.

Narancslé - nem csak vitaminban gazdag

Bűnös: Ha már a reggelinél tartunk, folytassuk a sort a narancslével, abból is a 100%-ossal, ami "hozzáadott cukrot nem tartalmaz". És itt a hangsúly a hozzáadotton van, a gyümölcs ugyanis önmagában tele van cukorral, így a belőle nyert lének is magas a cukortartalma. A dietetikus szerint azok, akik naponta egy doboznyit megiszogatnak, gyakran bele sem számolják a napi energia bevitelbe a gyümölcslével lenyelt plusz kalóriákat.

Ne csak akkor jusson eszünkbe amit a reklámban láttunk - tehát, hogy "két és fél kiló gyümölcs van minden dobozban" - amikor a C-vitamin tartalomnak örülünk: egy liter gyümölcslé ugyanis egy szigorúbb fogyókúra napi adagjának felét, 4-500 kalóriát tartalmaz.

Mentségére legyen mondva: Napi egy-egy pohárnyitól még nem akad ki a mérleg, és - rendszerint - tényleg magas a vitamintartalmuk, magasabb, mint az alacsony kalória-, s ennek megfelelően alacsony gyümölcstartalmú társaiknak.

Saláták - nem mind fogyaszt, ami zöldég

Bűnös: a zöldségek, és a belőlük készült saláták, a legtöbb fogyókúrában alap fogásnak számítanak. Azt azonban nem minden leírás teszi hozzá, hogy "salátán" leginkább az uborkából, paradicsomból, répából, zöldsalátából készült étkek értendők - öntet nélkül. Egyes hozzávalók ugyanis - ilyen például a kukorica, és általában a hüvelyesek - elég emberes adag kalóriát jelentenek.

Hasonló a helyzet az olajbogyóval is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Az öntetek aztán még inkább rátesznek egy lapáttal: olyannyira, hogy a saláták egy kasztja a "nagyon bűnös" kategóriába tartozik: ezek a majonézes saláták. Amikor ugyanis valaki egy tál finom franciasalátát dob be ebédre, egy adaggal (körülbelül 150 gramm) 260 kalóriát vesz magához.

S ha már zöldségek: a főzelékek sűrítésével is vigyázni kell, hiszen a rántásban, a habarásban is van kalória. Ha diétásabban készítenénk el a zöldborsó főzeléket, érdemes rántás helyett inkább behabarni, a habarásban pedig a tejföl helyett joghurtot használni.

Mentségére legyen mondva: Mit ehetne szegény fogyni vágyó, ha nem salátát. Így aztán a nyers zöldségből készült saláták, öntet nélkül felmentést kaphatnak. Aki nem bírja ki öntet nélkül, az használjon pár csepp olivát és ecetet, majonéz helyett pedig kalóriaszegény joghurtot.