Egészségtelen a "nyugati-kínai"

Vágólapra másolva!
Bár a szecsuáni marha tojásos rizzsel jóval komplexebb ebéd egy-két hamburgernél sültkrumplival körítve, egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport felmérése szerint a  kínai gyorséttermekben árult ételek ezeknél semmivel sem egészségesebbek - hiába a sok zöldség és a könnyű köret.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kínai éttermekben és büfékben kapható ételek igen egészségtelenek - legalábbis erre a megállapításra jutott egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport. A legnépszerűbb ételek, mint a mártásos húsok, vagy a wokban készült csirke tele vannak sóval, zsírral és ami a legmeglepőbb: kalóriával. Egy-egy adag ezekből az ételekből ugyanis egy felnőtt napi kalóriaszükségletének a felét fedezi.

"Nem akarom a kínai éttermek rossz hírét kelteni, de felül kellene vizsgálni azokat az ételeket, amelyeket felszolgálnak a vásárlóknak" - mondta Bonnie Liebmann az MSN Health-nek. "Típusfüggetlenül minden egyes étteremben el kellene érni azt, hogy ne használjanak annyi sót és zsiradékot, az adagok pedig ne legyenek olyan hatalmasak. Ez alól a kínai éttermek sem számíthatnak felmentésre."

Liebman szerint hiába a sok zöldség: az elkészítés során ugyanis még az egyébként egészséges ételek is - mint a bambuszrügy, vagy a padlizsán - kalória-, zsír- és nátriumdússá válnak.

A kutatónő azt is hozzátette: nemcsak a kínai éttermek nevezhetőek egészségtelenek, hanem az Egyesült Államokban olyan divatos, mexikói vagy olasz éttermek is - bár ez talán kevésbé meglepő, mint a kínai fogások hasonlóan zsíros mivolta.

Távol a távol-kelettől

A Női Lapozó szakácsa, Kaldeneker György szerint egy, a magyar kínai büfék körében készített felmérés is hasonló eredménnyel zárulna.

"Az Európában és Amerikában működő kínai büfék legnagyobb baja az, hogy az ott készült ételeknek vajmi kevés köze van a eredeti kínai gasztronómiához. Ezek lebutított, egyszerű, a tömegízlést kiszolgáló kínai "gyors-ételeket" akarnak eladni, nem pedig az ősi hagyományok megismertetése a cél. A hagyományos kínai konyha nagyon egészséges, rengeteg zöldséget esznek, és az étkezéseknek megadják a módját" - mondja.

"Az étel Kínában gyógyszer, és rengeteg szertartás kötődik hozzá: a kínai szakács figyelme a jin-jang egyensúlytól, vendége egyedi fizikai és szellemi állapotáig számtalan tényezőre kiterjed. Nem használnak annyi olajat, zsírt, mint mi, hanem éppen csak átpirítják az alapanyagokat, vagy gőzölik azokat."

Forrás: [origo]


"Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a tömegek ízlését kell kiszolgálnia egy-egy kínai étteremnek: az a lényeg, hogy az ízek kellemesek legyenek, az ételek laktatóak" - teszi hozzá Kaldeneker György.

"Ráadásul az eredetileg szükséges alapanyagok nagy része itthon nem beszerezhető, vagy ha igen, annyira drága, hogy nem éri meg megvásárolni. Hozzáteszem: az ilyen éttermekben, büfékben dolgozó szakácsok sem azok, akik igazán értenének a szakmájukhoz, gyakran csak egy olyan embert állítanak a tűzhely mellé, aki egy pár fogást el tud készíteni. Természetesen, vannak igazán nagyszerű séfek is, de ezekben a kifőzdékben inkább a kóklereket alkalmazzák."