Atkins, a rövidtávú bajnok

Vágólapra másolva!
Az Atkins-diéta nemcsak hatékony fogyókúrás módszer, de bizonyos szempontból még jót is tesz a szervezetnek - derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott amerikai kutatásból. A magas fehérjetartalmú diéta néhány hétig alkalmazva tényleg hatásos lehet, de hosszú távon szinte elkerülhetetlen az egészségkárosodás.
Vágólapra másolva!

Meglepő eredménnyel zárult nemrégiben egy amerikai kutatás, amely a legnépszerűbb diétákat mérte össze hatékonyság és az egészségre gyakorolt hatás szempontjából. A nagyon zsírszegény, magas szénhidrát tartalmú étrendet előíró Ornish-, az arányos tápanyagbevitelt szem előtt tartó Zóna- és az amerikai kormány ajánlásai alapján összeállított LEARN-diétákat beelőzve, a magas fehérje- és zsírtartalmú ételeket preferáló Atkins diéta kapta a legjobb értékelést. A dietetikusok által mindeddig a legegészségtelenebbnek értékelt fogyókúra során ugyanis nem csak a kutatásban résztvevők súlya alakult kedvezően, de a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük is.

"Lehetséges, hogy az Atkins-diéta sokkal egészségesebb, mint ahogyan azt a tudósok korábban gondolták" - mondta az MSNBC-nek Christopher Gardner, a Stanford Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Atkins a nyerő

A kutatásban összesen 311 nő vett részt, átlagéletkoruk 40 év volt. A vizsgálatot végző orvosok elsősorban azt kívánták felmérni, hogy egyedül, pusztán fogyókúrás könyvek segítségével meg lehet-e szabadulni a felesleges kilóktól. A túlsúlyos hölgyeket sorsolással osztották be a különféle diétákat követő csoportokba. Az első két hónapban hetente volt lehetőségük személyesen találkozni diétás szakértőkkel, és a kérdéseiket is feltehették. Az ezt követő tíz hónapban azonban teljesen magukra voltak utalva.

Az átlagosan 95 kilós nők az Ornish, Zóna és LEARN kúrát folytató csoportban, az első hat hónap alatt körülbelül négy kilót adtak le, míg az Atkins-diétát követők azonban több, mint hét kilótól szabadultak meg - igaz, visszahízási statisztikájuk is nekik volt a legrosszabb.

"A kutatásnak nagyszerű az alapötlete, de szánalmas a megvalósítása" - mondta a Zóna-diéta megalkotója, Barry Sears. A másik népszerű diéta kitalálója, Dr. Dean Ornish szerint az Atkins eredményessége a fogysztható ételek listájában keresendő: a doktor szerint természetes, hogy valaki szívesebben tart be egy olyan diétát, ami sajt és sonka evésre kötelez, mint amelyik csak nyers zellert engedélyez.

Ornish, és az Atkins-diéta többi kritikusa szerint ez a felmérés arra nem adott egyértelmű választ, hogy a zsírban gazdag ételek hosszú távon hogyan hatnak az ember egészségére.

Akik szembeszálltak Atkinsszel

A másik két diétás módszer, amelyet a kutatók vizsgáltak, a Barry Sears által kifejlesztett Zóna-diéta, és a Dean Ornish által jegyzett életmódrendszer volt.
A Zóna a legfontosabbnak a kiegyensúlyozott inzulin-szintet tartja. Sears szerint a legfontosabb, hogy az étrendünkben mindig egyforma legyen a tápanyagok aránya, az ő előírásai szerint ez 40% szénhidrátot, 30% fehérjét és 30% zsírt jelent. Így a testünk megfelelő "teljesítmény-zónára" áll be, és optimálisan hasznosítja az energiát.
Az Ornish-módszer egy eredetileg szívbetegek számára kifejlesztett diéta - nagyon alacsony zsírtartalom és a magas rosttartalmú ételek központi szerepe jellemzi. Az Ornish-diéta tulajdonképpen vegetáriánus életmódot ajánl, és követőinek szigorú szabályokat kell betartaniuk. Dean Ornish szerint az étkezés "meditatív élmény", így fontosnak tartja a stresszmentes életmódot és a spiritualitást is.



"Lehet, hogy ebben a vizsgálatban az Atkins-módszer volt a nyerő, de hosszútávon egyáltalán nem olyan hatékony, mint amilyennek ez alapján tűnik" - tette hozzá Gardner, a kutatás vezetője, célozva a gyorsan "visszakúszó" súlyfeleslegre. "Biztos, hogy nem ez lesz a válasz az elhízás kérdésére."

"Ez az egész kutatás egyetlen dolgot bizonyít" - mondta a Yale Egyetem élelmiszerügyi kutatója, Kelly Brownell. "Azt, hogy nincs tuti fogyókúra: a diétázás helyett a teljes életmódváltás a legjobb módszer az ideális testsúly elérésére."