Atkins, a diéták királya

Vágólapra másolva!
Egy most nyilvánosságra hozott kutatás eredményei szerint a szénhidrátszegény Atkins-diéta lett a legjobb a népszerű fogyókúrákat összehasonlító versenyben.
Vágólapra másolva!

Az Atkins-diéta kitűnő osztályzatokat kapott egy népszerű fogyókúrákat összehasonlító tanulmányban: még az amerikai kormány ajánlásai alapján összeállított diétákat is lefőzte a Stanford egyetem legfrissebb publikációja szerint.

"A kutatási eredmények fényében úgy tűnik, hogy a szénhidrátokban szegény, magas zsír- és fehérjetartalmú étrendet előíró Atkins-diéta egészségesebb, mint azt korábbi kritikusai állították" - közölte Christopher Gardner, az egyetemi tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a túlsúlyos nők az Atkins diétával nagyobb súlyfeleslegtől szabadultak meg egy év alatt, mint a szénhidrátszegény Zóna-diétát követők - s mindeközben, a fogyókúrájuk idején végzett vizsgálatokon jobb vérnyomás- és koleszterinértékeket produkáltak, mint a más diéták hívei.

A nagyon zsírszegény, magas szénhidrát tartalmú Ornish-diéta, és a zsírszegény, magas szénhidrát tartalmú LEARN-diéta az amerikai kormány hivatalosan megfogalmazott egészségügyi ajánlásait követi - ám a Robert C. Atkins nevével fémjelzett fogyókúra ezeknél is hatékonyabbnak bizonyult.

A publikáció szerint ugyanis az Atkins-diétát követők 12 hónap alatt átlagosan mintegy 4,7, a LEARN fogyókúra szabályait tartók átlagosan 2,6, az Ornish-sal fogyókúrázók mintegy 2,2, a Zóna diéta hívei pedig 1,7, kilogrammot faragtak le súlyukból.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az Atkinshoz hasonló, egyoldalú táplálkozást ajánló diéták hosszabb távon hiánybetegséget, esetleg tartós egészségkárosodást okozhatnak, amelyet a 12 hónapon át folytatott kutatás nem mutathatott ki.

MTI/origo