Vágólapra másolva!
Nap mint nap elárasztanak bennünket a Britney, Paris és barátnőik botrányos életéről szóló hírek, a gyerekek pedig imádják ezeket a tökéletes testű, babaarcú, ám közel sem tökéletes viselkedésű hírességeket. Vajon komolyabban kell aggódnia annak a szülőnek, akinek a lánya úgy szeretne öltözni, mint Lindsay Lohan, vagy megnyugodhat, hiszen úgyis kinövi?
Vágólapra másolva!

"A hatéves lányom egyszerűen imádja Lindsay Lohant" - írja Kathleen Devey, a Newsweek újságírója. "Nem pusztán rajong érte, hanem szinte isteníti. Tetszik neki, ahogy Lindsay a haját viseli, imádja Lindsay szeplőit. Legalább tízszer látta a filmjeit, és gyakran dúdolgatja a filmekben hallható dalokat. Úgyhogy, amikor nemrégiben meglátott Lindsayről egy fotót a New York Post magazinban, egyből megkérdezte, most épp miért szerepel Lohan kisasszony az újságban."

"Nem akartam elmondani, hogy ezért, mert kiderült, hogy Lindsay - aki egyébként ugyanúgy, mint a barátnői, Paris Hilton és Britney Spears, időnként bugyi nélkül jár bulizni - sztriptízórákra jár egy filmszerep kedvéért" - teszi hozzá Devey.

Természetesen nem ez az egyetlen dolog, amit a szülők nem szívesen mondanak el a gyerekeiknek azokról a sztárokról, akikért a kicsik rajonganak: például, hogy Nicole Richie, Lionel Richie lánya ittasan vezetett, és most attól retteg, börtönbe kerül; ahogy azt sem mesélik el, hogy Britney Spears olyan jól szórakozott, hogy "elájult" egy szilveszteri partin. És azt sem kötik a gyerekek orrára, hogy az amerikai törvények szerint még kiskorú Lindsay Lohan alkoholproblémái miatt elvonókúrán volt.

Bár nem ez az első szülőgeneráció és valószínűleg nem is az utolsó, amely ne féltené a gyermekeit attól a kultúrsokktól, amely nap nap után a médián keresztül éri őket, de mostanában valami van a levegőben - ezelőtt nem találkozhattak ennyit a gyerekek hírességek szexualitással túlfűtött képeivel, akik valamiért "nem tudnak" úgy kiszállni egy autóból, hogy ne tennék közszemlére tökéletesen gyantázott intim testrészeiket.

És ha a bulvárlapok túlságosan lassúak lennének, hogy hírt adjanak a hírességek legújabb szerelmi ügyeiről, akkor ott vannak a pletykablogok, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek az interneten, s ahol kipattanásuk pillanatában megtalálhatóak a legújabb botrányok - olykor pikáns fotókkal fűszerezve.

Az újságírónő szerint abban senki nem kételkedhet, hogy manapság a gyerekek elképesztően fogékonyak a hírességekre, azoknak minden botlásával együtt, imádják őket. És míg a fiúk örömmel "kukkolnak" bárkit, aki a megszokottnál egy kicsit többet mutat meg a testéből, a legkevésbé sem érdeklik őket Britney és barátnői divat-melléfogásai és botrányai. A kislányok ezzel szemben rajonganak az egész színes-szagos világért.

A Newsweek nemrég kiadott felméréséből kiderült, hogy az amerikaiak 77 százaléka gondolja úgy, hogy Paris, Nicole és a többiek túlságosan nagy hatással vannak a fiatal lányokra - ráadásul ezek a hírességek szinte mindennap szerepelnek a lapokban.

Lehet, hogy a kicsik rajongása ezekért a hírességekért tényleg kiborító és idegesítő, de van-e hosszabb távon káros hatása annak, hogy ezek a fiatal botrányhősnők ennyire a gyerekek életének középpontjában van?

"Lehet, hogy olyan generáció van felnövekvőben, amely már általános iskolás korában él-hal a márkás cuccokért, és közben a legegyszerűbb szavakat sem tudja helyesen leírni?" - teszi fel a kérdést a Newsweek újságírója. "Vagy ez az egész, csak egy mélyebb társadalmi jelenség kivetülése: annak a jele, hogy abban az egyre durvább a környezetben, amelyben a gyerekeinket felneveljük, egyre kisebb az értéke a valódi szerelemnek, a mély szexualitásnak és a hosszú távú kapcsolatoknak?"