Lombikprogram: kevesebbszer, drágábban

Vágólapra másolva!
Nem tudni még pontosan, hogy mi lesz a lombikprogram sorsa: az eddigi öt helyett valóban csak kettőt finanszíroz-e az állam a jövőben, de az már biztos, hogy a kiegészítő kezeléshez szükséges gyógyszerek holnaptól jelentősen drágulnak. Mivel így a beavatkozás költségei is nagy mértékben emelkednek, ezentúl kevesebben engedhetik meg majd maguknak a mesterséges megtermékenyítés luxusát.
Vágólapra másolva!

Réka alig egy éve döntött úgy, vállalkozik a lombikbébi-programra és ma már boldogan tartja karjában néhány hetes egészséges kislányát. "Viszonylag jól bírtam a beavatkozást és a terhességet is. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen hamar sikerült, mert sok embertől hallottam, egyáltalán nem biztos, hogy elsőre összejön."

Anita tökéletesen alátámasztja szerencsésebb sorstársának megállapítását: ő ugyanis évek óta próbálkozik mindenféle mesterséges módszerrel, már a harmadik lombikprogramon is túl van - egyelőre eredmény nélkül.
"Nincs annál rettenetesebb érzés, mint amikor az ember minden erejével azon van, valahogy gyermeke lehessen, jár orvostól orvosra, vizsgálatról vizsgálatra, örömmel vállalja a megpróbáltatásokat, a hormonbombákat, az ezzel járó feszültségeket, hízást, fogyást, rosszullétet, az egyik pillanatban a legnagyobb bizakodás jegyében, majd a következőben kiderül minden hiába volt. Nem sikerült! Először, másodszor, majd harmadszor sem. Hiába a fáradozás, kitartás, és nem utolsó sorban: az anyagi befektetés."

Bár ma Magyarországon az állam támogatja a lombikbébi-programban résztvevőket, egy eljárás költsége még így is 100-250 ezer forinra tehető - attól függően, ki hogyan reagál a hormonokra - , ugyanis a kiegészítő kezeléseket mindenki maga fizeti.

"Ebben benne vannak injekciók, hormonok... sok minden - folytatja Anita. - Ez a beavatkozás nem csak lekikleg és fizikailag, de anyagilag is nagyon megterhelő. Van például olyan injekció, amit itthon nem is lehet beszerezni. Felírják receptre, elviszem a pharmafutárhoz, fizetek egyrészt 50 eurót, ami a vakcina ára, és még pár ezret azért, hogy behozzák az országba. Arról nem is beszélve, hogy a munkából is sokszor hetekre kimaradtam, ami szintén sokat kivett a családi kasszából, s ha mindent összeadnánk, hát... nem is tudom hol tartunk már... A mostani szabályozás szerint még két lehetőségem van, de ha túl leszek az ötödik beültetésen is, eredménytelenül, folytathatom, de úgy már mindent én fizetek. Akkor aztán minden egyes újabb esély 800 ezer forinomba kerül."

Kevesebbszer - drágábban

Igen ám, de decemberben olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy csökkentenék a finanszírozott beavatkozások számát: az eddigi öt helyett csak két próbálkozást fizetne az állam.

A civil szervezetek nem késlekedtek, azonnal felemelték a hangjukat a tervezett változtatások ellen.
"Ezzel a módosítással, jelentősen csökkennének a demográfiai mutatóink hosszútávon - mondja Kiss Marianna, a Lombikprogramban Résztvevőkért Alapítvány (LORA) elnöke. - Sokan rétegproblémaként aposztrofálják a meddőséget, de ha népesedés-politikában gondolkodunk, és nem diszkrimináljuk ezeket a beteg embereket - merthogy a meddőséget betegségként kellene kezelni -, akkor nekik ugyanúgy biztosítani kellene a gyermeknemzés lehetőségét. Ha azonban ez anyagi helyzettől válik függővé - mert egy beavatkozás 7-8 százezer forintra is rúghat -, akkor esélyegyenlőtlenség jegyében luxuscikké, elérhetetlen vágyálommá válna a gyerek. Erre egy átlag keresettel rendelkező pár mégcsak félre sem tud tenni" - állítja Kiss Marianna.

Amikor felröppent a hír, hogy a lombiktámogatást ötről kettőre csökkentenék, az akkor még civil szervezetként, ma már alapítványként működő, Támogatást a születendő gyermekeinkért! LOMBIKBABA Közhasznú Alapítvány, nyílt levelet írt a kormánynak, valamint aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, mennyi embert érintene a drasztikus megszorítás.

"Figyelemfelkeltésnek szánjuk akciónkat, azt akarjuk megmutatni, hogy egy erős társadalmi bázis van mögöttünk. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy a levelet az első három nap 900-nál többen írták alá elektronikusan, és a hagyományos aláírások gyűjtése is gőzerővel folyik, egészen január végéig" - mondja Laborczy Éva, az alapítvány alelnöke, majd hozzáteszi: a legfontosabb, hogy ne csökkenjen a támogatott beavatkozások száma. "Vannak közöttünk olyan párok, nem is kevesen, akiknek az ötödik, jelenleg utolsó támogatott (vagy éppen a már nem támogatott sokadik) nekifutásra sikerült szülővé válniuk."

Előző petíciójuk eredményeként, 2005 júniusában az Országgyűlés elfogadott egy határozatot, amelyben arra kérte fel a kormányt, hogy dolgozzon ki cselekvési programot a meddőségi kezelésben részt vevők érdekében. "Ennek első pontja, hogy mindezt úgy tegye, hogy a szegénység ne lehessen akadálya annak, hogy valaki egészségügyi probléma miatt ne tudjon gyereket vállalni. Az egész programból alig valósult meg valami"- folytatja Laborczy Éva.

Magyarországon több mint 1 millió fogamzó korban lévő házaspár él. Közülük valamivel kevesebb, mint 100.000 vállal gyermeket évente. A meddőség gyakorisága ma Magyarországon 15 % (csakúgy, mint világszerte), így ez a probléma körülbelül 150.000 párt érint. Évente 20.000 pár keres orvosi segítséget, hogy gyermeke lehessen, de mindössze 3000 pár kerül IVF (in vitro fertilizáció, azaz mesterséges megtermékenyítést alkalmazó) kezelésre. Ma a gyerekek 2 %-a lombikkezeléssel jön világra: évente mintegy kétezer lombikbébi születik Magyarországon, a fennmaradó párokról csak feltételezhető, hogy részesülnek valamilyen meddőségi kezelésben.

Forrás: Támogatást a születendő gyermekeinkért! LOMBIKBABA Közhasznú Alapítvány



A Támogatást születendő gyermekeinkért! szervezet vezetése decemberben megkereste az Egészségügyi Minisztériumot.

"December 8-án voltunk Horváth Ágnes államtitkár asszonynál, aki akkor arról beszélt, valóban tervezik, hogy az államilag támogatott lombikeljárások számát csökkentsék. Ezzel az a gondunk, hogy ezt nem törvényben, hanem egy rendelettel szabályoznák csupán, amit házon belül bármikor módosíthatnak úgy, hogy nem kötelesek kikérni senkinek a véleményét.
A tervezettel kapcsolatban később azt a hírt kaptuk, hogy a beavatkozások számának csökkentésével, növelnék a hormonkészítmények támogatását - tehát lehet, hogy kevesebb lenne a támogatott beavatkozás, de olcsóbbak lennének a gyógyszerek, így olyan emberek is igénybe vehetnék az eljárást, akik most azért nem tudják, mert nincs elegendő pénzük a kiegészítő kezelésekre."
Az tény, hogy nem jött ki a jogszabály módosítása, de így a gyógyszertámogatásról szóló rendelkezés is elmaradt. Így január 16-tól ezeknek a készítményeknek is csökken a támogatottsága, ugyanúgy, mint a többi gyógyszernek.