Okos anyák, okos babák

Vágólapra másolva!
Sokkal inkább az anya génjeitől, illetve a környezettől függ, hogy mennyire lesz egy gyerek okos. Eddig a kutatók azt gondolták: az anyatejes táplálás "megdobja" az intelligenciát.
Vágólapra másolva!

A legújabb kutatások szerint az anyatej és a szoptatás közel sincs akkora hatással a gyerekek intelligenciájára, mint azt korábban gondolták - adta hírül a Guardian nevű brit hetilap egy kutatásra hivatkozva. Az eredmény meglepő: az elmúlt 80 évben ugyanis szinte minden vizsgálat azt bizonyította, hogy azok a gyerekek, akiket szoptatott az édesanyjuk, magasabb IQ-val rendelkeztek, mint azok, akik tápszert vagy tehéntejet kaptak. A mostani kutatás szerint a "szoptatós" anyák gyerekei azért intelligensebbek - ha azok -, mert a génjeikben ezt örökölték a szüleiktől.

A brit Orvosi Kutatási Tanács (Medical Research Council) és az edinburgh-i egyetem által vezetett kutatásban - amelyre a napilap hivatkozik - 5475 gyereket és 3161 anyát vizsgáltak, 1979 óta. A kutatásban számos olyan összetevőt vizsgáltak, amely befolyásolhatja az intelligenciát: így azt, hogy anyatejjel táplálták-e a gyereket, milyen volt az otthoni környezet, és mekkora volt az anya intelligenciája, sőt, azt is, milyen társadalmi státusba és rasszba tartozott az anya.

Az eredmények azt mutatták, hogy az anyatejes táplálás különlegesen jótékony hatással volt a gyerekek intelligenciájára - de csak abban az esetben, ha különálló tényezőként vizsgálták. Ha mindent egybevetve számolunk, akkor az szoptatás csak egy félpontnyi különbséget jelent a későbbi intelligenciahányadosban - írta a Guardian. "Ez egészen kis szám" - mondta Geoff Der statisztikus, a kutatás vezetője. - "Tulajdonképpen elhanyagolható."

Az okos szülőknek okos gyerekeik lesznek

További kutatások szerint, amelyekben vérrokonokat vizsgáltak - egyet, akit anyatejjel tápláltak, és egyet, akit nem -, az intelligenciájukban nem volt számottevő különbség. "A szoptatásnak nincs, vagy csak egészen minimális hatása van a gyerekek intelligenciájára" - így a kutatás, amely a British Medical Journal online kiadásában jelent meg. - "Bár az anyatejes táplálásnak igen sok előnyös hatása van, mind a baba, mind az anya szervezetére, az intelligencia növekedése nincs ezek között."

Az egyetlen kapocs, ami a szoptatás és az intelligencia között van, nem a gyereket, hanem az anyát érinti - írta a Guardian. A magasabb intelligenciahányadosú nők ugyanis sokkal szívesebben szoptatják a gyereküket, mint azok, akiknek alacsonyabb az IQ-juk. Az iskolai végzettség legalább ilyen fontos szerepet játszik, és azok az anyák, akik a szoptatást választják, általában idősebbek, jobban képzettek, jobb anyagi helyzetben vannak, és stimulálóbb otthoni környezetet biztosítanak a gyerekeiknek. A fiatalabb, alacsonyabb iskola végzettségű és szegényebb nők kevésbé nyitottak a szoptatásra.

Nagy-Britanniában a nők 76 százaléka kezd el szoptatni a szülés után, de mire a kisbaba négy hónapos lesz, csak 28 százalékuk marad meg ennél a táplálási formánál - annak ellenére, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium azt tanácsolja, csak a baba féléves kora után adjanak neki tápszert.

"Elfogadott tény, hogy nagy különbségek vannak azok között a nők között, akik szoptatják a gyerekeiket, és azok között, akik inkább máshogy táplálják őket" - mondta Der a Guardiannak. - "Ami nem volt teljesen egyértelmű, hogy mi húzódik meg a háttérben. Az intelligencia nem elsősorban attól függ, hogy szoptattak-e valakit kiskorában, vagy sem. Arról van szó, hogy az anyatejjel táplált babák azért okosabbak, mert a mamájuk is okosabb."