Merkel lekörözte Rice-t

Vágólapra másolva!
Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya idén a Forbes magazin szerint. A német kancellár ezzel maga mögé utasította Condoleezza Rice-t, az USA külügyminiszterét, aki két évig birtokolta az első helyet a listán.
Vágólapra másolva!

Angela Merkelt novemberben nagy támogatással választották német kancellárrá, és bár mostanra merültek fel kétségek a reformpolitikáját illetően, a Forbes amerikai magazin szerint 2006-ban ő a világ legnagyobb hatalommal bíró nője. Az 52 éves kancellárasszony úgy debütált az immár hagyományos lista első helyére, hogy tavaly még csak nem is volt benne a Forbes top 100-ában.

"Merkel - a tudósból lett politikus - színre lépése nagy hatást gyakorolt a világ vezetőire Tony Blairtől (brit miniszterelnök) George W. Bushig (amerikai elnök)" - írta a Forbes. - "Merkel érti, milyen fontos Amerika a német gazdaság számára - és vica versa. (...) Kiváló kapcsolatépítő, aki felmelegítette a Gerhard Schröder kancellár idejében alaposan lehűlt német-amerikai viszonyt. Merkel szintén a reformok zászlóvivője, és a német gazdaság legkiválóbb lobbistája."

Különféle politikai elemzések egybehangzóan írták az utóbbi hónapokban Merkelről, hogy valóban szokatlan dinamizmussal ugrott neki a német gazdaság és társadalom rendszer átalakításának, illetve a két évtizede sürgető reformok végrehajtásának - miközben maradt energiája az ország külpolitikai ázsiójának növelésére is.

Ez a harmadik év, hogy a tekintélyes lap listát közölt a világ legbefolyásosabb asszonyairól, annak alapján, hogy ki mennyire "látható" a médiában, illetve mekkora gazdasági hatással jár a ténykedése a világban. Bár a '80-as évek óta egyre több a női felsővezető a különféle gazdasági szektorokban, a Forbes csak 2004-ben közölte az első "női" listát, addig kizárólag férfiakról készültek hasonló lajstromok.

Szupervumenek

Merkel maga mögé utasította a névsorban az elmúlt két évben egyaránt listavezető Condoleezza Rice-t, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterét. A Forbes szerint Rice a második az "erősorrendben", őket pedig két ázsiai születésű nő követi: Vu Ji kínai miniszterelnök-helyettes, valamint Indra Nooyi, a Pepsi üdítőital- és snackgyártó cég nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója.

A rangsorban - egészen az első tíz helyig - a gazdasági életben vezető szerepet betöltő nők követik egymást, ott van például a Xerox másológépeket gyártó vállalat elnöknője, a Citigroup bank pénzügyi igazgatója és a Morgan Stanley tanácsadócég társelnöknője is. Az idén a százas listán először tűnt fel a chilei és a libériai köztársasági elnöknő, illetve Han Mjung-szuk dél-koreai miniszterelnöknő.

A Forbes top 10 nője

1. Angela Merkel német kancellár
2. Condoleezza Rice, az USA külügyminisztere
3. Vu Ji kínai miniszterelnök-helyettes
4. Indra Nooyi, a Pepsi vezérigazgatója
5. Anne Mulcahy, a Xerox elnöknője
6. Sallie Krawcheck, a Citigroup pénzügyi vezérigazgatója
7. Patricia Woertz, az Archer Daniels Midland vezérigazgatója
8. Anne Lauvergeon, az Areva ügyvezető elnöke
9. Brenda Barnes, a Sara Lee vállalat elnök-vezérigazgatója
10. Zoe Cruz, a Morgan Stanley elnöke