Sokat dolgozunk, de optimistán

Vágólapra másolva!
Csaknem minden második magyar ember úgy érzi, hogy túl sokat dolgozik - derült ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Majdnem minden második ember azt gondolja, hogy túl sok időt tölt munkával az életéből - derült ki abból a felmérésből, amelyet 42 országban, összesen 23 ezer internethasználót megkérdezve végeztek el. A válaszadóknak mindössze egy százaléka állította, hogy a kelleténél kevesebbet tölt a munkahelyén.

A többség (53 százalék) úgy vélekedett, hogy éppen megfelelő mennyiségű időt tölt el - fizetésért végzett - munkával. A megkérdezettek öt százaléka nem tudott véleményt mondani, hangoztatva, hogy inkább másra bízza saját teljesítményének megítélését.

A magyarok közül minden második megkérdezett biztosnak érzi a munkahelyét - derült ki az adatokból. A többiek fele-fele arányban bizonytalannak vélik az állásukat, illetve nem tudják megítélni helyzetüket. Ennél optimistábban az emberek csak Skandináviában, Törökországban és Ausztriában nyilatkoztak. E szempontból leginkább borúlátónak a görögök, csehek és lengyelek bizonyultak.

Európában átlagosan minden negyedik megkérdezett szembesült avval a problémával, hogy az előző évben valaki a családban elveszítette a munkahelyét. Magyarországon ennél valamivel magasabb (29 százalék) az arány. Ennél rosszabb a mutató Portugáliában, Német-, Lengyel- és Törökországban. Legjobb a helyzet két skandináv országban, Finnországban és Norvégiában.

Világszerte tapasztalt jelenség, hogy a megkérdezettek 58 százaléka szerint a vállalatok kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását, mint korábban. Ez leginkább Észak-Amerikára jellemző (70 százalék), majd Latin-Amerika, Ázsia-Óceánia és Európa következik. Magyarországon az európai 58 százalékos átlaghoz képest többen (65 százalék) vélik úgy, hogy a vállalatok a korábbinál kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását.