Vágólapra másolva!
A nők a mai Magyarországon úgy érzik, hogy egyszerre kell jó anyának, jó feleségnek és jó munkaerőnek lenniük - írta a manager magazin. Különösen nehéz ez annak, aki magas pozícióban van, így nem véletlen, hogy a menedzsernők között egyre több a szingli.
Vágólapra másolva!

Magyarországon egy nőnek nem szabad kimondania, hogy "nekem a karrier a fontos". Ez a kényszerű titkolózás szerepzavart vált ki azokban a nőkben, akik kisgyermekkel vezető beosztásban dolgoznak, legalábbis így látja Bokor Attila, a Corvinus Egyetem docense, a "Fiatal vezetők" kutatás egyik vezetője. Lehetetlen játszmába mennek bele: tökéletességre törekszenek az anya-és a feleségszerepben éppúgy, mint a munkahelyükön.

"Annyi energiám ment el arra, hogy idáig eljussak, hogy nehéz ezt feladni. Ha három évig itthon maradnék, elveszteném a szakmai tájékozottságomat" - mondta a manager magazinnak az OTP Bank Rt. külföldi akvizícióival foglalkozó elnöki tanácsadója, a 37 éves Taksz Ildikó, akinek kisgyermeke alig két hónapos. "Nagyon szép az, hogy gyereket nevelek, de ez önmagában számomra nem valósít meg mindent, amitől kereknek érzem az életem" - utalt egy sokak által vallott szempontra Somorjai Éva, a Magyar Telekom Csoport HR-igazgatója. "Persze a család az első"- tette hozzá. Somorjai március elsejétől áll vissza a munkába: a 39 éves anyának akkorra hét hónapos lesz a gyermeke. Fél évig részleges távmunkásként dolgozik oly módon, hogy munkaidejének felét otthon, másik felét az irodában tölti. A Magyar Telekom egyébként azon kevés magyar cégek közé tartozik, amely ügyel a kismama-barát foglalkoztatási politikára.

A manager magazin öt kisgyermekes édesanyát, felsővezetőt kérdezett meg arról, hogy miként tudják összeegyeztetni a családi és magánéletet a munkával. Csak egyikük állította, hogy szerinte ez megvalósíthatatlan: Kiss Tünde. Ő ma már főállású édesanya, bár a a Multireklám Rt.-t sajnos nem pusztán a családért hagyta ott az egykori kereskedelmi igazgató, hanem azért is, mert mellrákja erre kényszerítette.

"Engem úgy szocializáltak, hogy te tehetséges vagy, te okos vagy, neked vezetőnek kell lenned. Nem is akartam gyereket, és sírtam dühömben, amikor teherbe estem" - emlékezett vissza Kiss. Még nyolc hónapos terhesen is ott ült az irodában és a szerződéseket írta. "Érdemi munkát végezni, mint például akvizíciós szerződést, stratégiát vagy prezentációt írni, igazgatóként nem lehet rendes munkaidőben, mert akkor értekezletek vannak, és ötpercenként csörög a telefon. Ezekre fél kilenc előtt, vagy öt után van idő" - érvel az egykori managerasszony, miért is nehéz összehangolni a munkahelyi státuszt az élet egyéb szerepeivel. "Nekem most van időm, és az oviban sokat beszélgetek a nemritkán vezetői munkát ellátó anyukákkal, akik az időhiány miatt állandó lelkiismeretfurdalással küzdenek" - mondta a jóga-tanári terveket szövő édesanya.

"A felsővezető nők többnyire szinglik. Nagyon kevés olyan nőt ismerek, aki a karrierjében és anyaként is jól teljesít" - osztotta meg tapasztalatát Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. partnere. Iker Bernadett, a szintén fejvadászattal foglalkozó Next Consulting ügyvezető igazgatója szerint ez a megállapítás a multinacionális cégekre mindenképp igaz: az ott dolgozó vezető nők egyedülállók, de ha házasok, akkor sincs még gyermekük. A fejvadászok tapasztalatai egybevágnak a már említett "Fiatal vezetők" kutatás eredményével. Bokor Attila és Radácsi László ötven felsővezető fiatallal beszélgetett 2002-2003 során: míg a megkérdezett vezető férfiak átlagosan 1,13 gyereket tudtak akkor felmutatni, addig a nők csak 0,87-et. (A hazai átlag ebben az életkorban a nők esetében 1,7, s ez még mindig alatta van a nemzetközi trendnek.)