Idegcsillapító szex

Vágólapra másolva!
Egy skóciai egyetem professzora megállapította, hogy a nyilvános szereplés okozta stressz leküzdésére nem egy felest kell ledönteni, hanem szerelmünket. Stuart Brody kutatásairól a New Scientist című brit tudományos folyóirat számolt be.
Vágólapra másolva!

Nem mindenkit doppingol az, ha nagy tömeg előtt kell beszélnie. A nyilvános szereplést azonban nem mindig kerülheti el az ember, főleg akkor nem, ha például a munkájához is szervesen hozzátartozik. Az ilyen jellegű stressz oldására már eddig is különböző trükkök léteztek: a prezentáció közben az előadó tegyen úgy, mintha egyetlen emberhez beszélne, vagy összpontosítson a tömeg egy részére, s szeme mindig térjen oda vissza, vagy ha nem napi rendszerességgel kell előadást tartania, igyon meg egy lazító röviditalt.

Most viszont Stuart Brody, a skóciai Paisley egyetem pszichológusa kimutatta, hogy ilyenkor az idegek megnyugtatására legjobban egy befejezett szexuális aktus hat. Brody 50 férfit és nőt vont be a kísérletébe, akik részletesen beszámoltak neki szexuális életükről, majd a professzor tovább elemezte a vérnyomások alakulását koncentrált stresszhelyzet esetén. Kiderült, hogy a legkevésbé azok voltak stresszben, továbbá azoknak a vérnyomása esett vissza a leghamarabb a normális szintre, akik szeretkeztek partnerükkel. Azoknál, akik más módon éltek szexuális életet, ezek a folyamatok lassabbak voltak, a legmagasabb vérnyomással pedig azok reagáltak a stresszre, akik megtartóztatták magukat.

A kutató szerint minden egyéb tényező figyelembevétele mellett is a szexuális élet szolgált a legátfogóbb magyarázattal a stresszre adott válasz különbségeit illetően. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy a nyugtató hatás nem köthető csupán az orgazmus ellazító voltához, sokkal inkább az oxytocin nevű hormonhoz.