A legnőiesebb alakú gyümölcs

Vágólapra másolva!
Az ókorban a gyümölcsök királynőjének nevezték a körtét, nem nőies alakja, hanem rengeteg jó tulajdonsága miatt. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe. Nézzük, mi mindent tartogat számunkra!
Vágólapra másolva!

Több mint 500 körtefajta létezik. Az étkezési körték húsa lédús, fehér, kicsit savanykásan édes, illatuk kellemes, aromás. A főzni való körték meglehetősen kemények és jellegtelen ízűek, kevés a levük. A körték érése és szüretelhetősége nagyon rövid ideig tart, valamikor csak a búzában, padláson ért be a gyümölcs késő ősszel, tél elején.
Ismertebb fajtái: a korai érésű Árpás, a nyár végi Vilmos körte, az őszi Császár körte és Hardy vajkörte, a téli Alexander és Hardenpont, későbbi a Conference, korai az Arabitka, Bosc kobak, Clapp kedveltje, japán körte stb.

Gyümölcspatika

Egy körte átlagosan 60-70 kcal energiát tartalmaz, jobbára természetes gyümölcscukor (fruktóz) formájában, így gyorsan és jól felhasználható energiaforrásnak tekinthető.
- Megfelelő A-, B-, C-vitamin-forrás, ámbár négyet-ötöt is meg kell enni belőle ahhoz, hogy egy felnőtt egész napi szükségletét fedezze.
- Magas a folsav-, nikotinsavamid-, foszfor-, kálium-, nátrium-, kalcium-, vas-, klorid-, kéntartalma.
- Minthogy azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek a legritkábban váltanak ki allergiát és amelyeket jóformán mindenki bátran fogyaszthat, jól alkalmazható az úgynevezett kizáró étrend, illetve a csecsemők elválasztó - hat hónapos kortól - étrendjének részeként.
- Mivel káliumbevitel szempontjából is hasznos, ezáltal szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Tartalmaz oldható rostanyagot (pektint) is, jó hatással van a bélműködésre.
- A körtét általában gyulladásos betegségek, gyomorhurut, bélhurut, emésztési zavarok és a légutak gyógyítására használják.
- Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.
- A körte fogyasztása segít a vér megtisztításában, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat, elősegíti az epetermelést, vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is kitűnő.