Diétázz görög módra!

Vágólapra másolva!
Ismerjük a görög lagzit, a görög salátát, a görög színházat, a görög építészetet, a görög mitológiát, de mi a helyzet a görög diétával?  A görögök már évezredekkel ezelőtt vallották az "ép testben ép lélek" gondolatát. Ezért nem meglepő, hogy a görög névre hallgató diéta nem csupán egy diéta, hanem egy életszemlélet, ami gyökereiben változtathatja meg életünket, étkezési szokásainkat. Görög barátaink szeretik a józan és következetes mediterrán hagyományaikat, és nem hívei holmi hóbortos diétadivatoknak. Diétájuk évezredek óta ismert, tradicionális receptkultúrájukra épít.
Vágólapra másolva!

A görögök diétája nem extrém és nem erőszakos; nem tilt, hanem enged; megbízható, kipróbált, hagyományokon alapszik; gyümölcsről, zöldségről, halról és sovány húsról szól. Hiszi, hogy egyes zsírok hasznosak lehetnek; elsősorban az egészségért van és csak másodsorban a kilók lefaragásáért; egyensúlyra törekszik, amit a dietetikusok nem győznek hangsúlyozni.

- A görög diéta alapköveaz alacsony szénhidráttartalmú, azaz a GI-diéta, de a hangsúlyt inkább a feldolgozatlan és nyers élelmiszerek fogyasztására fekteti.
- Nyers élelmiszerek csoportjába tartoznak a friss zöldségek és gyümölcsök, a nyers hal, a hüvelyesek, a mogyoróféleségek, a magvak és az olívabogyó.
- A diéta sikerességének egyik kulcstényezője az időzítés. 4 óránkénti evéssel a vércukorszint stabilan és az anyagcsere állandó mozgásban tartható.
- Az időzítés önmagában mégsem elegendő, kell hozzá a jó választás. Válasszunk mindig teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátokat alacsony GI- és GL-értékük miatt.

Szeretnek sokszor enni

- A görögök szerint ahelyett hogy nem eszel, egyél inkább folyamatosan.
- Ezzel a módszerrel a hirtelen jelentkező éhségérzetet és a kilengésre hajlamos vércukorszintet is kordában tarthatod.
- Egyél, amilyen gyakran csak tudsz, de legalább minden 4 órában egyszer. A gyakran, de keveset, sokkal jobb, mint a néha, de sokat. Ha hosszú ideig koplaltatjuk a szervezetünket, megkockázatjuk, hogy amikor leülünk enni, túleszzük magunkat.

A lassan felszívódó szénhidrátokat választják

- A diéta a mediterrán stílust hozza divatba, ami több gyümölcs, zöldség, olíva, bogyósok, mogyoróféleségek és hal fogyasztásra bátorít.
- Óvatosan a sajtokkal, vajjal és margarinnal! Az alkohol és a koffein vágyat ébresztenek bennünk az édes ételek után, ezért rossz szokásainknak csak mértékkel hódoljunk.
- Nem kell dietetikusnak vagy orvosok lennünk ahhoz, hogy megállapítsuk, az ételek képesek okozni megbetegedéseket, de ugyanakkor meg is előzni azokat. A mediterrán szemlélet - tele nyers rágcsálnivalóval, hallal és olívaolajjal - képes az élethossz kilátásait megnövelni.

Már megint a GI?

A diéta megértéséhez a GI-alaptudás elengedhetetlen. A GI-értékek végig elkísérnek bennünket a képzeletbeli görög utazásunk során és segítenek jobban megérteni a görög diéta szemléletmódját. Ehhez azonban ismételjük át, mit tudunk a GI-ről (glikémiás index), és egészítsük ki tudásunkat a GL (glikémiás terhelés) fogalmával.

GI-gyorstalpaló

A glikémiás index - GI - azt a sebességet fejezi ki, hogy adott élelmiszerek milyen gyorsan szívódnak és emelik meg a vércukorszintet.
Alacsony GI: az alacsony glikémiás indexű ételek lassabban alakulnak át, de hosszú időre emelik meg a vércukorszintet. Hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, rostban gazdagabbak, sokkal hosszabb időre biztosítanak energiát.
Folyamat: Ha a glükóz fokozatosan kerül a véráramba, a hasnyálmirigy fokozatosan termeli meg a tápanyag felhasználásához elegendő inzulint. Miután ez megtörtént, az inzulinszint visszatér a normális szintre.
Magas GI: csak mértékkel fogyasszuk ezeket, mert az egyszerű szénhidrátok gyorsan kerülnek be a véráramba, és hirtelen emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-ételeket gyorsabban megemésztjük, ezért elfogyasztásuk után hamar ismét éhesek leszünk.
Folyamat: a magas GI-ételek gyorsan szívódnak fel és kerülnek a véráramba. A szervezet fokozott mértékben termeli a felszíváshoz szükséges inzulint, aminek hosszú távon cukorbetegség lehet a következménye. A hirtelen megemelkedett vércukorszintet hirtelen zuhanás követi, azaz energiahiány, ezért édességre vagy zsíros rágcsálnivalókra vágyakozunk ismét.

GL: a glikémiás terhelés a táplálékok GI-értéke alapján számítja ki az ételek egy alkalommal elfogyasztott szénhidrátmennyiségének össz-GI-értékét. Magas GI-ételeket csak alacsony GI-ételekkel együtt szabad fogyasztani, mert az csökkenti az egész adag GI-értékét, azaz a GL-et.