Az elhízás erősen növeli a mellrák kockázatát

Vágólapra másolva!
A testsúly növekedés a nőknél igen jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát - közölte az amerikai Rákkutatók Társasága. Az eredményt kimutató vizsgálatok legfontosabb tanulsága az, hogy az elhízás elkerülése a mellrák megelőzésének egyik fontos tényezője.
Vágólapra másolva!

Azok a nők, akik 18 éves koruk után 10-14 kilogrammot híznak, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel számíthatnak arra, hogy mellrákban betegszenek meg, mint azok, akik csupán 2 fölös kilót szednek magukra - derül ki a Rákkutatók Társasága vizsgálatának eredményéből. Az ifjúkori önmaguknál 30 kilóval nehezebb asszonyok pedig megduplázzák a megbetegedés kockázatát azokhoz képest, akik nem híznak többet 5 kilogrammnál.

Ezek az adatok újabb bizonyítékul szolgálnak arra, milyen fontos az egészséges testsúly megőrzése, hiszen még a csekély mértékű testsúlynövekedés is fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát - hangsúlyozta Heather Feigelson, a vizsgálat vezetője.
A jelenség oka nyilvánvalóan abban keresendő - ezt korábbi kutatások eredményei már bizonyították -, hogy a testzsír növeli a szervezetben található női hormon, az ösztrogén mennyiségét, ami az életkor előrehaladtával fokozza a mellrák kockázatát.
A sovány, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők szervezetében kering a legkevesebb ösztrogén, így ők élnek a legalacsonyabb kockázattal. Az önmagában is kockázatnövelő hormonkezelés következtében az ösztrogénszint jelentősen megemelkedik, és lehetetlenné teszi a zsírsejtek által termelt ösztrogénhormon mennyiségének megállapítását.