Jógával a nehéz napok is könnyebbek

Vágólapra másolva!
A jóga nem úgy működik, mint a nyugati medicina eszközei, vagyis ha baj van, "bekapunk" egy gyors ászanát, hanem inkább megelőző jelleggel hasznosíthatjuk. Az biztos azonban, hogy a gyakorlás napi rutinja eredményhez vezet akár megelőzésképpen, akár a gyógyulás eszközeként használjuk a gyakorlatokat
Vágólapra másolva!

Korunkban a hölgyek szerepváltozása, identitás keresése miatt sok nőnek alakul ki valamilyen tipikus vagy ritkább női betegsége. Nem feledhetjük el egy pillanatra sem, kik vagyunk és mi a dolgunk. Bár feladataink megváltoztak, és a klasszikus nemi szerepek már egy ideje nem fedezhetők fel olyan egyértelműen a társadalmakban, mint korábban, azért a nő mégis nő és a férfi mégis férfi maradt.
Ha valakinek valamilyen betegsége van, előbb konzultáljon orvosával vagy egy jógatanárral, mielőtt nekifog a gyakorlásnak!

Forrás: [origo]


A menstruációs fájdalmak

Sok nőnek jelent problémát ez a tünet, de nem kell elkeseredni. A macskapóz kiváló arra, hogy az ilyen panaszokat megszüntesse. Ezt a gyakorlatot leggyakrabban a belső nemi szervek betegségekor ajánljuk, ám a jó emésztés fenntartásában, sőt a gerinc egészségének megőrzésében is.
Helyezkedjünk négykézláb tartásba. A két tenyér pontosan a vállak alatt legyen, a két comb függőleges. Domborítsunk és fújjuk ki a levegőt, amennyire lehetséges. A tekintet a köldökre néz. Majd ezután mozdítsuk a medencét, és a lassú belégzés közben homorítsuk a derék legalsó részét, szinte a keresztcsontot. Ahogy kezd a tüdő megtelni levegővel, úgy homorít lassan a hát középső, majd felső része, végül a nyak. A fej mindig a legvégén mozdul, és a belégzés csúcsán a fejünk felett a plafonra szegeződik a tekintet. A kilégzéssel ismét domborítunk, és próbáljuk az előbbihez hasonlóan végighullámoztatni a gerincet. Végezzük annyiszor, ahányszor jólesik.

Hogyan segíthet a légzés?

A macskapóz után egy olyan gyakorlat következik, amelynek a neve a jóga szimbóluma. Ehhez sarokülésbe helyezkedünk el. Majd egyenes háttal döntünk előre és lefektetjük a mellkast és a hasat a combra, a fejet pedig a talajra. Ha nem tudunk annyira előrehajolni, hogy a homlok leérjen, akkor tegyünk egy-két kemény párnát a homlokunk alá. Ezután addig maradjunk így, amíg jólesik, lassú, egyenletes hasi légzéssel lélegezve. A hasi légzés közben a hasfal nekifeszül a combnak a belégzéskor, és intenzíven masszírozza a lefelé mozgó rekeszizom a hasi szerveket. A megváltozott vérkeringés a hasi szervek vérellátásában pozitív változásokat idéz elő. Edződik a szervek érrendszere, így kevésbé válnak hajlamossá a görcsökre.