Pirulák és szirupok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A megelőzés

A történelmi fejlődés során visszaszorultak a pusztító járványok. A betegségek megelőzésében jelentős előrelépést hozott az oltóanyagok bevezetése. Az úgynevezett vakcinák kevés elölt vagy legyengített kórokozót tartalmaznak, amelyek a szervezetbe juttatva ellenanyag-termelést váltanak ki, s ez felveszi a küzdelmet az esetleges fertőzések kapcsán testünkbe jutott kórokozókkal és biztosítja, hogy immunissá váljunk velük szemben. Prevenciónak minősül a fogamzásgátlók szedése is, amellyel elkerülhető a nem kívánt terhesség. Megelőzés céljából alkalmazzák például a koleszterinszint-csökkentőket is annak érdekében, hogy a magas koleszterinszint ne vezessen szív- és érrendszeri károsodáshoz.

Gyógyítás oki terápiával

A gyógyszeres kezelés leghatékonyabb módja az, amikor így sikerül megszüntetni a betegség kiváltó okát. Például az antibiotikumok, a gombaölő szerek elpusztítják vagy meggátolják a baktériumok szaporodását, és ezzel tulajdonképpen kiiktatják a kórképet kiváltó okot.

A szervezet saját anyagainak pótlása

A gyógyszerek egy része lényegében azonos vagy nagyon hasonló a szervezetünk által termelt vagy felhasznált anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek testünk normális működéséhez. A különféle hormonok hiánya vagy csökkent termelése súlyos kórképek okozója lehet, így ezeket kívülről kell "bevinni" a szervezetbe.

Tüneti kezelés

A fejfájás, a láz, a nátha, a köhögés, a felfordult gyomor azt jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. A tünetek a betegség jelzői, amelyek egy részét az orvos felkeresése nélkül - a gyógyszerész segítségével is - kezelni tudjuk. Például megfázás esetén a fájdalomcsillapító, az orrödéma-csökkentő enyhíti a panaszokat, és 1-2 nap pihenéssel eredményesen gyógyítani tudjuk magunkat. Ha viszont ez nem jár sikerrel, fel kell keresnünk az orvost, mert lehet, hogy a tüneti kezelés mellett oki terápiára is szükségünk van.

Az állapotot egyensúlyban tartó kezelés

Sajnos számos olyan krónikus betegség van, amely véglegesen nem gyógyítható, és önmagunk kezelése szóba sem jöhet. Ezek a bajok periodikusak is lehetnek, például a reumában szenvedőknél időnként aktívan jelentkeznek a panaszok, máskor kevésbé. A magas vérnyomás pedig tipikusan olyan kórkép, amelyet folyamatosan alkalmazott gyógyszeres terápiával kell karbantartani.

Beavatkozás a sejt működésébe

A gyógyszerhatóanyagok egy része a sejtek felszínéhez vagy belsejéhez kötődik. A szervezet által előállított saját anyagok számára speciális kötődési helyek vannak a sejtek felszínén vagy belsejében, ezeket receptoroknak nevezzük. A szervezet saját anyagai ezekhez a receptorokhoz kötődve váltják ki a megfelelő sejtaktivitást. A gyógyszerek növelni vagy csökkenteni képesek a sejtműködést azzal, hogy kötődnek a receptorokhoz. A sejtek működését növelő hatóanyagokat agonistáknak, a működést csökkentő, blokkoló anyagokat pedig antagonistáknak nevezzük. Például az adrenalin vagy a noadrenalin a testünk saját anyagai, amelyek a szervezetet úgynevezett "készenléti állapotba" hozzák, többek között növelik a vérnyomást, emelik a pulzusszámot. E természetes anyagok antagonistái például az úgynevezett béta-blokkolók, amelyek viszont csökkentik a vérnyomást és lassítják a szívműködést.

A hiányállapotok leküzdése

A táplálékunk vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Amennyiben ezekből a szükségesnél kevesebb jut a szervezetünkbe, akkor úgynevezett hiányállapot alakul ki. Közismert, hogy a tengerészek a hosszú tengeri utakon egykor skorbutot kaptak a C-vitamin hiánya miatt. A B-vitamin hiánya okozza az úgynevezett beriberi betegséget. Hazánkban az ásványi anyagok vagy vitaminok, nyomelemek teljes hiánya ritkán fordul elő, mivel táplálékunk ezeket a kis mennyiségben szükséges anyagokat általában kellő mértékben tartalmazza. Előfordulnak persze úgynevezett relatív hiányállapotok, amikor a megnövekedett szükségletet a normál táplálkozás nem biztosítja. Így például terhességben, szoptatás alatt, betegség utáni lábadozáskor, idős korban, súlyos stresszállapotok időszakában relatív hiányok jöhetnek létre még normál táplálkozás mellett is. Ilyen esetekben szükségessé válhat a hiány pótlása kívülről bevitt vitaminokkal, nyomelemekkel.

A mikroorganizmusok legyőzése

Számos betegséget a különféle mikroorganizmusok, baktériumok, protozoonok, vírusok és gombák okoznak. Fontos tudni, hogy mikroorganizmusok a környezetünkben, a bőrünkön, a szervezetünkben mindenütt vannak. Ezek egy része az emberi szervezetre veszélytelen, sőt a normális működéshez szükség is van rájuk, például a gyomor-bélrendszerben. A kórokozó mikroorganizmusok kívülről kerülnek be a szervezetünkbe a szájunkon, az orrunkon, a szemünkön, a fülünkön keresztül, de bejuthatnak a végbélnyíláson vagy a hüvelyen át is. A mikroorganizmusok elleni gyógyszerek, antibiotikumok, gombásodás elleni készítmények vagy elpusztítják a baktériumokat, protozoonokat, gombákat, vagy megállítják azok szaporodását. A vírusok ellen sajnos nagyon kevés gyógyszer létezik. Általában az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusfertőzések, például az influenza ellen. Ilyenkor az antibiotikumok alkalmazása csak bakteriális felülfertőződés veszélye vagy fennállása esetén indokolt. Fontos tudni, hogy a baktériumok ellen alkalmazható úgynevezett széles spektrumú antibiotikumok nemcsak a megbetegedést okozó kórokozót, hanem a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükséges hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. Többek között ezért is csak indokolt esetben szabad antibiotikumokat szednünk. A helytelen adagolás során, a nem kellő ideig alkalmazott antibiotikumhoz hozzászoknak a kórokozók, így ellenállóvá válnak. Ezzel magyarázható, hogy mindig újabb és újabb antibiotikumok kifejlesztése válik szükségessé, mert a régiekre a baktériumok "érzéketlenné" válnak. Ne lőjünk ágyúval verébre, csak kifejezett orvosi utasításra szedjünk antibiotikumot és pontosan tartsuk be az adagolásra vonatkozó utasítást! Ne feledjük, ha a kúrát idő előtt megszakítjuk, a kórokozók rezisztensé válhatnak a hatóanyaggal szemben és a következő alkalommal már nem segít rajtunk a gyógyszer.

Dr. Matejka Zsuzsanna
gyógyszerész szakértő

Ajánlat
Szedjük vagy ne szedjük? - cikk az antibiotikumokról
Tudnivalók a vitaminokról - csecsemők, gyermekek és felnőttek napi vitaminszükséglete
Gyógyszer.lap.hu

Korábban
Spájzolt gyógyszerek - A hivatalos statisztikából kiderül, hogy tavaly vérnyomáscsökkentőből, C-vitaminból és szívkoszorúér-tágítóból vásároltunk a legtöbbet. Azonban még hozzávetőlegesen sem lehet felbecsülni a házipatikákban "elfekvő" gyógyszerek mennyiségét.
Gyógyszerszedés várandósság és szoptatás idején
Fényérzékenyítő gyógyszerek, kockázatos kagylók - Gyakori, hogy a napfény hatására olyan gyógyszerek bevétele után is kialakulnak a bőrön viszkető, hólyagos kiütések, amelyek télen nem okoznak problémát.