Kérdezzen a kullancsveszélyről!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az alacsony bokrok leveleiről és fűszálakról - nem pedig a fák ágairól - másznak a kullancsok áldozataikra, elsősorban a térd- és combhajlatokba vagy a melegebb védett testzugokba. Ezért a sűrű növényzetben járva ajánlatos zárt ruházat viselése, rövidebb nadrág esetén kullancsriasztó használata, hazatéréskor pedig a testfelület alapos átvizsgálása.

A vírusos agyvelőgyulladást okozó és a bőrelváltozással vagy idegrendszeri tünetekkel járó megbetegedések ellenszereként védőoltás, utólagos használatra ellenanyag, injekció és antibiotikum áll a megfertőzött beteg és orvosának rendelkezésére.

A legfontosabb azonban a körültekintő megelőzés, s ha ennek ellenére mégis kullancs fúródik bőrünkbe, mielőbb el kell távolítani, csipesszel kell kihúzni az élősködőt, nyakánál fogva - javasolja a Telefondoktor.
A kullancs potrohát nem szabad szétnyomni, mert a fertőző anyagot a bőrbe ürítheti, amikor pedig egy-két nap múlva a csípés helye négy-öt centiméteres körben megpirosodik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A Telefondoktor éjjel-nappal hívható a 317-2111-es számon.

Ajánlat
A kullancs által terjesztett betegségek

Korábban
Élősködő parányok veszélyes támadása
Vigyázat: csípek, harapok!