Latintánc-aerobik: eltáncolt kilók, felfrissült testek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A latintánc-aerobik foglalkozásokat vezető Munkácsy Hajna a Magyarországon élő latin-amerikai fiataloktól sajátította el az alapokat. 1990 óta táncol salsát és más autentikus latin táncokat. 1999 óta tanít, a ma az Eötvös utcában működő Salsa Latina Tánciskolát 2000 júniusában indította.
- Különös érzés fogott el, amikor először találkoztam a salsával. Úgy éreztem, a lelkemből jön. Ha van reinkarnáció, én korábbi életemben latin voltam és salsáztam - meséli Hajna. Aki ennyire rajong valamiért, az szeretné másokkal is megosztani ezt az élményt. A tanításhoz így egyenes út vezetett. A tapasztalat azt mutatta, hogy egy-egy áttáncolt éjszaka nem csak a lelket pezsdíti fel, hanem a kilókra is hatással van.

- Másfél évvel ezelőtt az első latintánc-aerobik órák három-négy ember részvételével zajlottak. Ma már sokszor el sem férünk a teremben, annyian jönnének. A titok nyitja igen egyszerű: a jó hangulat és a latin zene varázsa. A dél-amerikai ritmusok egy másik világba repítik az embert. A latin táncok nőies jellege is vonzza a hölgyeket. Ráadásul a tánclépésekből összeállított torna valóban megizzaszt, és megdolgoztatja az egész testet.

A latintánc-aerobik egyórás folyamatos tánc, melynek mozgásanyaga a salsa, merengue, cha-cha-cha, mambó és szamba eredeti tánclépéseiből áll. A torna előzetes tánctudást nem igényel, a helyszínen könnyedén megtanulható. Az eredeti latin tánc az alaplépéseken kívül abban különbözik a verseny- és társastánctól, hogy spontán elemekből és forgatásokból tevődik össze, tehát nem koreografált. Sokkal lazább, játékosabb, természetesebb, mégis tüzes és dinamikus. Az autentikus salsa például pikáns, vidám, tüzes és lendületes. A salsa szó magyarul egyszerűen szószt jelent. Az elnevezés a különböző déli ritmusok - mambó, cha-cha-cha és még sok más - keverékére utal. Az óra folyamán többször előkerül a merengue is, ami a Dominikai Köztársaság nemzeti tánca, és évszázadok óta óriási népszerűségnek örvend. Energikus és vidám tánc, a latin táncok között a legkönnyebben megtanulható. Két ütemre kell táncolni, ezért elsajátítása nagyon egyszerű.

Mi történik a latintánc-aerobic órán? Rövid bemelegítést követően rögtön a lényegre tértünk. 40-45 perc megállás nélküli tánc, a csípő, a vállak és a lábak folyamatos munkája után néhány nyújtó hatású gyakorlattal fejeztük be az edzést.
A 60 perces órák - a VI. kerületi Eötvös utca 12. alatt található Everybody Fitness Clubban - hétfőnként 19 órakor, péntekenként 18 óra 30 perckor kezdődnek. Akit érdekel a latin ritmusokra végzett torna vagy a latin-amerikai táncok varázslatos világa, az Munkácsy Hajnától kérhet bővebb információt a (06-30) 9611-271 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen.

Ajánlat
A Salsa Latina tánciskola honlapja
Kubai salsa tánc és zene honlap magyarul

Szeretné megtanulni kazettáról?
Aerobic Norbival - Dance-aerobik és testformálás

Korábban
Fitness-toplista
A hatékony edzés titka

Fórum
Fitnessterem-választó
Hastánciskolák