Alakformálás testépítéssel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ésszerű keretek között végezve vonzó testformát, külsőt eredményez. A szellemi képességekre és pszichikai tulajdonságokra gyakorolt hatásai közül ki lehet emelni az akaraterő, önfegyelem és kitartás, valamint a koncentrációképesség javítását. Az előnyökről és a veszélyekről egy testépítéssel is foglalkozó sportorvos véleményét kértük ki.

- A testépítésnek az emberek nagy részében valóban kellemetlen felhangja van. Elterjedt nézet, hogy ezek a srácok kigyúrt, önimádó izompacsirták. Persze van, akire ez igaz is, de ezért nem kell feltétlenül testépítőnek lennie valakinek - mondja dr. Osváth Péter sportorvos, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adjunktusa.

A testépítés módszerével - a testet több részre osztva - minden izmot lehet edzeni: vádli, comb, has, derék, mell, váll, hát, kar (ezen belül bicepsz és tricepsz). Az eredeti erőállapot velünk született, genetikai adottság, a pillanatnyi erőállapot pedig sok dolog függvénye. Nem mindenki olyan erős, mint amilyennek látszik. Fontos tehát, hogy a megmozgatni kívánt súlyok nagyságát ne másokhoz, hanem magunkhoz képest határozzuk meg. Az edzésprogramnak pontosan ezért kell személyre szabottnak lennie.

A testépítő program megkezdése előtt feltétlenül szükséges egy nagyon alapos sportorvosi kivizsgálás, amely a keringési rendszer állapotát, a mozgató szervrendszer fejlettségét és egészségi állapotát méri fel. Súlyzós erőfejlesztő edzéseknél nagy vérnyomáskiugrások vannak a gyakorlatok során, tehát fontos tudni, hogy a szervezet elbírja-e ezeket a terheléseket. A másik fontos felmérnivaló a csontosodás kérdése, hiszen a fenti adatoktól egyéni eltérések lehetnek. Vannak, akik biológiailag gyorsabban érnek, így a súlyzós edzés hamarabb megkezdhető náluk, másoknál kicsit lassabban megy a csontosodási folyamat, ezért érdemes várni még egy fél évet.

- A versenyszerű testépítést én sem ajánlanám senkinek, mert abban tényleg csak tönkremehet az ember. De a testépítésnek a szabadidősport szinten való megjelenése nagyon jó - állítja a sportorvos. Melyek a pozitívumok? Kedvező módon változtatható segítségével a testösszetétel, tehát a zsírszövet százalékban kifejezve kisebb lesz, mint egy átlagos - enyhén elhízott - magyar esetében lenne. Az izomzat nagyobb méretű, jobb funkciójú, jobb a közérzet, mind fizikálisan, mind pedig pszichésen, és ez nagyon sokat számít. Az ember elégedettnek érezheti magát.

A gyakran elfeledett aranyszabálynak azonban nagy betűkkel kellene állnia minden edzőterem falán: testépítés állóképességi edzés nélkül butaság! E nélkül a testszövet arányok változtatása nem is lehetséges, hiszen a zsírszövet csökkentése alapvetően ezzel valósul meg. Ha pedig az egészségmegőrző hatást is figyelembe akarjuk venni, akkor egyenesen kihagyhatatlan az aerob edzés. Magával a súlyzózással ugyanis egészségmegőrző hatást nem érünk el. Ezt ki kell egészíteni kerékpározással, futással, lépcsőzőgéppel stb. Szerencsére egyre több és egyre jobban képzett edző dolgozik a termekben, akik megfelelő edzésprogramok kidolgozására képesek.

Ajánlat
Testépítéssel kapcsolatos cikkek, tanácsok a fitline.hu oldalon
Magyar testépítő fórum
Body.builder.hu
Mass-shop.hu

Korábban
Testépítés nem csak férfiaknak
Edzeni a szobában is lehet
Fitneszbajnoknő közelről
Fittségi állapot kiváló!

Fórum: Fitnessterem-választó
Testépítés-body building

Nincs személyi edzője, de szeretne hozzákezdeni?
A testépítés nagy enciklopédiája