Program a fiatal nők dohányzása ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fiatal nők egyre nagyobb hányada kezdi el korán, már tizenéves korában a dohányzást. Egy 15 év feletti dohányzóra már évi 7112 szál cigaretta jut, ebben a harmadikok vagyunk Európában. A dohányzók aránya az elmúlt években a 15-18 éves lányok között egyharmadával, a 18-24 éves nők körében pedig kétharmadával emelkedett.

A dohányzásról leszoktató programunk a 20-35 éves nőkre irányul. A Debrecenben március 18. és 22. között - a Fodor József Iskola-egészségügyi Társasággal és az ÁNTSZ megyei intézetével közösen -megrendezendő, védőnőképzéssel induló akció célja: tudatosuljon a fiatal nőkben az egészség mint érték, alakuljon ki bennük a dohányzás alternatívájaként a mozgás, az egészséges táplálkozás iránti igény, a magukról, a családjukról, a gyermekükről való felelős gondolkodás eszméje. Mérlegeljék a kockázati tényezők hatását szervezetükre és leendő gyermekeikre. A várandós anya magzata ugyanis kevesebb oxigénhez jut a méhen belül, ezért ideg- és agysejtjei helyrehozhatatlanul károsodnak.

A dohányzás csökkentésével több gyermek születik egészségesen, érett testsúllyal. Csökken az újszülött-, csecsemő-, kisgyermekkori halálozás s közép- és hosszú távon a felnőtt korosztály daganatos halálozása is. A dohányzásról leszokott anyák pozitív hatással lehetnek a gyermek, a férj és a többi családtagok egészséges magatartására is.

A program az Egészségügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

További információ:
Dr. Vasváry Artúrné, főtitkár
Tel.: (06 1) 225 1621
Mobil: (06 20) 971 4962
E-mail: [email protected]

Korábban
Pusztító szenvedély
Füstmentes várandósság - segít leszoktatni a magzat
Dohányfüstmentes környezetet - tiszta levegőt!

Ajánlat
Magyar Rákellenes Liga
Dohányzás vagy Egészség Magyar Alapítvány
A dohányzás következményei

Fórumajánló: Leszoktál a dohányzásról? Hogyan sikerült?