A hatékony edzés titka

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Már hosszú hónapok óta edzőterembe jár, végzi a gyakorlatokat vagy ugrál a tükör előtt, mégsem fér bele a frissen mosott, szűk farmerébe? Lehet, hogy mindez azért van, mert amit ön kimerítő futóedzésnek érez, csupán levezető kocogás. Egy a Floridai Egyetem egészségközpontjában készített tanulmány szerint az emberek többsége gyakran túlértékeli edzésének intenzitását. A tanulmányban 66 férfit és nőt vizsgáltak. Feljegyezték, hogy saját megítélésük szerint milyen hosszan és milyen keményen edzettek két héten keresztül. A kísérleti idő lejártával összevetették a megsaccolt és a műszerek által mutatott eredményeket.

A vizsgálat résztvevői nem tévedtek, amikor azt kellett megbecsülniük, milyen hosszan edzettek. Ugyanakkor a férfiak és nők fele vallotta, hogy legalább tíz percet dolgoztak nagyon intenzíven. Ezzel szemben a szív terhelés alatti működését mutató monitorok adatai szerint a résztvevők mindössze 15%-ára volt igaz a becsült érték. A tanulmány készítői szerint ez a tévedés azért lehetséges, mert az emberek csak azt tudják nagy biztonsággal megsaccolni, hogy pontosan 10 percet vagy éppen 2 kilométert futottak. Ám, hogy az edzésre fordított idő alatt meddig fejtettek ki nagyobb erőt, meddig tartott az intenzív munka, már nem tudják pontosan meghatározni, hajlamosak saját javukra túlozni.

Túlbecsülve a végzett munka intenzitását, az emberek hajlamosak többet enni, és így természetesen plusz kilókat felszedni, ahelyett, hogy fogynának, erősödnének. Egy-egy edzés után ugyanis azt gondolják, hogy a futás vagy torna alatt több kalóriát égettek, mint amennyit valóban ledolgoztak, így többet is ehetnek. "De még így is jobbat tesz a mozgás, mind a szívnek, mind az egészségnek általánosan, mint otthon ülni tétlenül" - vallják a kutatók.

Mégis, hogyan becsülhetnénk meg, hogy mennyit edzettünk a megfelelő intenzitással? A legjobb, ha veszünk egy pulzusmérőt, amelyet felcsatolhatunk a mellkasunkra. Azonban, ha nem akarunk ilyen "ketyerékre" költeni, létezik olcsóbb, bár kevésbé megbízható megoldás is. Edzés közben beszéljünk hangosan. Amennyiben az intenzív munka alatt legfeljebb a bevásárlási listát tudjuk elhadarni, jól végezzük dolgunkat. Ám, ha a legnagyobb erőkifejtés közben két lélegzetvétel között részletesen be tudunk számolni a legújabb szerelmi drámáinkról, jobb, ha fokozzuk az iramot, van még bennünk felesleges energia. Jó módszer még a lendületes gyakorlatvégzéshez, ha ütemes zenére - legjobb talán, ha valami latinos hangzást választunk - edzünk. De az is segít, ha futóedzésünkbe egy kis lépcsőzést vagy hegymenetet is iktatunk. A legnagyobb húzóerőt pedig talán az jelenti, ha egy nálunk jobb kondiban lévő barátunkkal edzünk, próbáljuk tartani az ő ütemét.

Korábban
Edzeni a szobában is lehet
A rendszeres testmozgás
Becsapós fitnessreklámok

Ajánlat
Fitnessterem-választó
Edzőpartner-kereső

Szeretne ön is karcsú és izmos lenni?
A tökéletes test receptje - Fitness VHS kazetta
Fitness Kickbox 2. DVD