Zöldben az egészség

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A számtalan hasznos összetevő közül a színekért felelős anyagok is nagyon fontosak. Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében az étkezésben is ragaszkodjon a szivárvány összes színéhez.

- Zöld -

Spenót

Popeye kedvence - a spenót az egyik leggazdagabb vas- és folsav- (folát) forrás. A folsav nem csak a gerincfejlődési rendellenességeket segít megelőzni, hanem csökkenti a vér homocystein- és aminosavszintjét, igy megelőzve az erek károsodását és a szívbetegségeket is. A spenót ezen kívül két olyan phytokemikáliát is tartalmaz - lutein és zeaxanthin -, melyek a szemben lévő sárgafolt kóros elváltozásának és így a vakság megelőzésében játsznak fontos szerepet.
Egy adag spenót mindössze 40-50 kalóriát taratlmaz. Mivel a spenótban egyáltalán nincs zsír, attól sem kell tartania, hogy a Popeye-éhez hasonló idétlen dudorok lesznek a felkarján. Ha nem szereti a spenótot, próbálja ki a kelkáposztát!

Brokkoli

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. Olyan összetevőket tartalmaz, mely a kutatások szerint csökkenti a daganatos megbetegedéseket, mivel a daganatot okozó anyagokat már működésbe lépésük előtt közömbösíti. A rosszindulatú mell-, bél- és gyomorrák megelőzésében kiemelkedő szerepe van.
A brokkoli ezenkívül gazdag béta-karotin-, rost- és C-vitamin-forrás. Egy adag brokkoli több C-viatmint tartalmaz, mint egy narancs.

Ezek a létfontosságú összetevők a főzés során elveszhetnek, ezért az elkészítés során ügyeljünk arra, hogy minél kevésbé törjük össze a zöldséget és inkább óvatosan pároljuk, mint főzzük. Ha nem szereti a brokkolit, próbálja ki a kelbimbót vagy a káposztát!

Zöld tea

Az ázsiai kultúrákban a zöld teának hasonló minőségi és mennyiségi szerepe van, mint a kávénak a nyugati kultúrákban. A zöld teában nagy mennyiségben lévő "polyphenolok" a C-vitamin antioxidáns hatásának sokszorosával bírnak. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a polyphenolok egyike, a catechin megakadályozhatja a vérerek fejlődését, ami egyes tudósok szerint segíthet a rák megelőzésében, mivel íly módon a daganatos sejtek nem jutnak "táplálékhoz". (A catechin a rákkeltő anyagok DNS roncsoló hatását is kivédésében is segíthet.) Egy Kínában végzett kutatás szerint azok, akik naponta isznak zöld teát, kisebb valószínűséggel betegszenek meg gyomor-, nyelőcső- és májrákban. Egy Japánban végzett vizsgálat eredményi pedig azt mutatják, hogy azok közül, akik napi 10 csészényi zöld teát isznak, kevesebben lesznek szívbetegek. Ha úgy gondolja, hogy nem tud ekkora mennyiséget elfogyasztani, használhatja szájöblítésre is, hisz a beszámolók szerint a szuvasodást okozó baktériumokat is gátolja. Egerekkel végzett vizsgálatokból az is kiderült, hogy a zöld tea a bőr daganatos megbetegedéseit is megelőzi.

- Piros -

Paradicsom

Számos kutatást és vizsgálatot végeztek, annak felderítésére, hogy a ketchupban, a levesekben és különböző szószokban lévő főzött paradicsom segít a prosztata- és az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében. A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz lycopene-t, ami még a béta-karotinnál is hatásosabb antioxidáns, és főzés során sem veszti el hatását. Sőt, he egy egészen kevés olajat is használunk, akkor még könnyebben felszívódik a szervezetben. Az sem baj, ha csak nyersen szereti, hisz a paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint.

Vörösbor

Hogy lehet, hogy a franciák rengeteg sajtot és vajas ételt esznek, mégis kevesebb a szívbetegek száma, mint mondjuk Amerikában? A válasz a vörösbor.
A szőlő héja, amit a vörösbor készítésekor használnak, gazdag a polypheloloknak nevezett antioxidánsokban. Ez az antioxidáns emeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét. A legújabb kutatások szerint a polyphenolok elősegítik az artériák rugalmasságának megőrzését.
De azért legyen óvatos a vörösborral! Az alkoholokra jellemzően ez is okozhat májbetegséget és egyéb az alkohollal összefüggő betegségeket.

Hetente néhány pohárnyi vörösbornál nem kell több, minden esetben legyen mértékletes.

- Lila -

Fekete áfonya

Ennek a kis liláskék bogyónak minden egyes szeme több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más zöldség vagy gyümölcs.
A legfőbb egészségvédő összetevője az "anthocyanin". Az anthocyanin megköti a szívbetegségeket is okozó szabad gyököket, de a patkánykísérletek szerint az agyműködést is serkenti. Egy másik előnyös hatása, csakúgy, mint a vörös áfonyának, hogy megakadályozza a vizeletkiválasztó rendszer fertőzéseit.

- Fehér -

Fokhagyma

A büdös rózsa - ahogy egyesek nevezik - nemcsak a vámpírok ellen hatásos. Ami a fokhagymát és a leheletet olyan kellemetlenül szagossá teszi, ugyanaz teszi olyan rendkívül egészségessé is. Ez a kénes alapú anyag, az allyl-sulfid. Egyesek szerint a fokhagyma mindenre jó, ami valószínűleg túlzás, de abban a tudósok is egyetértenek, hogy az allyl-sulfid és a fokhagymában lévő egyéb phytokemikáliák valóban segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében. A kutatások szerint ezek az összetevők segítenek a koleszterinszint csökkentésében és megakadályozzák, hogy a vér besűrűsödjön. Ezen kívül fertőtlenítő és gombaölő hatást is tulajdonítanak a fokhagymának. Sőt a feltételezések szerint a maláriát okozó élősködőket is akadályozza. Lehetséges, bár erre még semmiféle bizonyíték sincs, hogy a daganatok növekedését is meggátolja. Ideális hatását apróra vágott, zúzott vagy pépesített formában fejti ki. A sokáig tartó vagy nagy hőfokon történő főzés során ezek az összetevők veszítenek hatásukból. A fokhagymával kapcsolatban érdemes szem előtt tartani, hogy mind főzött, mind nyers formában irritálhatja a gyomrot az arra érzékenyeknél.

Ajánlat
Vegetáriánus honlap
Zöldségek háromnyelvű szótára

Recept:
Zsenge tavaszi zöldségek habmártással

Korábban
Érdekességek a paradicsomról
Az ínyenc spárga
Gyümölcsöző kapcsolatok
A tíz legjobb étel, amely segít csökkenteni a megfázás tüneteit

Nem hiányzik a könyvtárából?
Pákozdi Judit: Zöldséges ételek
Fási Katalin: Gyógyító zöldségek
Pelle Józsefné: Zöldséges ételek