Szájzuhannyal a fogszuvasodás ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mint a Süddeutsche Zeitung beszámolt róla, állatokon végzett kísérletek már igazolták a föltevés helyességét. Floridai tudósok a bostoni orvostudományi kongresszuson (AAAS) bemutattak egy szájzuhanyt, amely forradalmasíthatja a fogápolást. Állításuk szerint egyetlenegy alkalommal végzett, öt percen át tartó szájzuhanyozás örökre megelőzheti a káriesz (fogszuvasodás) kialakulását.

A zuhany tartályába persze nem akármilyen folyadék kerül. A floridai csoport géntechnikailag módosított baktériumokkal vegyített vizet használt. Olyan baktériumokról (Streptococcus mutans) van szó, amelyek eredeti állapotukban a fog szuvasodását okozzák. A baktérium ugyanis a táplálékkal fölvett szénhidrát lebontásakor tejsavat "termel", amely képes az emberi test legkeményebb anyagának, a fogzománcnak a roncsolására - ettől lyukad ki a fogunk.

A módosított streptococcusok nem termelnek tejsavat, viszont egy ötperces szájzuhannyal kiszoríthatják a szájüreg baktériumflórájából a hagyományos "rokonokat". A floridai orvoscsoport arra számít, hogy még ebben az évben elkezdheti az új módszer klinikai tesztelését embereken.

Korábban
Károsítja a fogakat az alma
Nincs többé rossz fog