A magasvérnyomást tartósan kezelni kell

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A professzor utalt a magasvérnyomásosok körében a közelmúltban befejezett vizsgálatra, amely szerint a megkérdezett betegek egy részének a mellékhatások miatt a korábbinál valóban jobban fáj a feje, és szédülnek a gyógyszerszedés első félévében. A jelenséget azzal magyarázta, hogy a beteg szervezete a magasvérnyomásos állapothoz szokott, és idő kell hozzá, amíg átáll az alacsonyabb vérnyomás szintre. A professzor elmondta, hogy a gyógyszereknek vannak mellékhatásai, de szerinte a készítmények gyártói törekednek ezek folyamatos csökkentésére.

DeChatel Rudolf emlékeztetett arra, hogy Magyarországon és a fejlett országokban a halálesetek több mint 50 százaléka szív és érrendszeri betegségek miatt következik be. Mint mondta, az agyvérzés és a trombózis előfordulása 40 százalékkal, a szívinfarktus gyakorisága pedig 25 százalékkal - időseknél 40 százalékkal - csökkenthető, csak a magas vérnyomás megszüntetésével.

Nagy Viktor, a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának főorvosa elmondta: az adatok szerint Magyarországon a kezelt betegek 28 százalékánál állítják be helyesen a vérnyomást.
Ennek oka szerinte sok esetben az, hogy a betegek nem számolnak be orvosuknak a gyógyszerek mellékhatásairól, hanem ehelyett az előírástól eltérően szedik a készítményt, vagy egyáltalán nem veszik be.
Nagy Viktor közölte: a Szonda Ipsos felmérése szerint a betegek 63 százaléka azért hagyta abba a gyógyszerszedést, mert úgy érezte, hogy nincs rá szüksége.

Ajánlat
Hipertónia.hu

A Magyar Hypertonia Társaság honlapja

Korábban
A vérnyomáscsökkentés szerepe a szélütés megelőzésében

A szélütés nemcsak az idősek betegsége

Könyvajánlat

Magas vérnyomás a betegek szemszögéből