Chlamydia - a csendes kór

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A CDC (Centers for Disease Controll and Prevention), mely egy világméretű egészségügyi szervezet, felmérése szerint csak az USA-ban évente több mint 4 milló újfertőzés jelentkezik. Ráadásul a nők körülbelül 75%-a és a férfiak körülbelül fele nem is tudja, hogy fertőzött, így orvosi ellátásben sem részesül.
Az orvosok ajánlása szerint minden szexuálisan aktív, 12-19 év közti lánynak és fiatal nőnek félévente szűrővizsgálatot kellene végeztetnie. Az ilyen korú nőkből három közül egynél, biztosan pozitív a vizsgálati eredmény.

A chlamydiafertőzést kimutathatják vizeletvizsgálattal vagy hüvelyi kenet vizsgálattal.

A chlamydia az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, de ezenkívül még legalább 20-féle STD van, mint például a trichomoniázis, a gonorrhea, a humán papillomavírus okozta fertőzés (HPV), a genitális herpesz, a szifilisz és a HIV.

Lehetséges szövődmények

Megfelelő orvosi kezelés nélkül a nők chlamydiafertőzése komoly betegségekhez vezethet:

Kismedence-gyulladás - a reproduktív szervek súlyos fertőzése. Csak az USA-ban több mint 1 millió nőt érint, és az esetek legalább 50%-ában a chlamydia okozza.

Meddőség - a kismedence-gyulladás forradásokat, hegeket okoz a petevezetékeken, ami elzárja a vezetékeket, és meddőséget okoz. Évente közel 100 000 nő lesz meddő kismedence-gyulladás miatt.

Méhen kívüli terhesség - A petevezetékeken kialakuló hegek és forradások gátolják a megtermékenyített petesejt méhbe jutását, így az a méhen kívül ágyazódik be. A méhen kívüli terhesség az anya életét is veszélyezteti és vetélést okoz.

Koraszülés - Az újszülött fertőzése - a születés közben a csecsemő is megfertőződhet, ami életveszélyes tüdőgyulladást illetve szembetegséget okoz.

A férfiak esetében a kezeletlen chlamydiafertőzés a következő szövődményekkel járhat:

Duzzadt és érzékeny herék - A mellékheregyulladás (epididymitis), a férfi szaporítószerv fertőzéses gyulladása, mely kezelés nélkül meddőséget okozhat.

Urethritis - húgycsőgyulladás, melynek tünete a fájdalmas és nehézkes vizelés.

Mi az a chlamydia?
A chlamydiafertőzés, melyet a chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz, az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Bármilyen szexuális aktus - oralis, vaginalis, analis - révén terjedhet, ha a partner fertőzött. A legtöbb esetben nem okoz tüneteket, bár néhány esetben szokatlan váladékozásról, illetve fájdalmas, nehézkes vizelésről számoltak be a betegek.

Kezelés
A chlamydia kezelésére többféle antibiotikumot is felírhat az orvos. Az STD-k kezelésére gyakran használt penicillin azonban nem hatásos a chlamydia ellen. Mint ahogyan az antibiotikumok esetében mindig, a chlamydiafertőzés esetén is be kell tartani az orvos utasításait, és általában bizonyos ideig még a tünetek megszűnése után is szedni kell a gyógyszert. Ha a tünetek 1-2 héten belül sem tűnnek el vagy kiújulnak, mindenképpen keresse fel ismét az orvosát.

Megelőzés
A rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel nagyon fontos minden 25 évnél fiatalabb nőnek, illetve mindenkinek, aki több személlyel is szexuális kapcsolatot tart fenn. A rendszeres szűrés, a partner nem túl gyakori váltogatása, illetve az óvszer használata segít megelőzni a chlamydiafertőzést.

Korábban a női bajokról
Intim kellemetlenségek
Kényelmetlen gyulladások
Női problémák
A mellrák megelőzhető

Ajánlat
Babanet rendelő
A szexuálisan aktív tinédzser lányok egyharmadánál kimutatható a Chlamydia
Men4Women