Mint a repedt fazék!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A rekedtséget csaknem mindig laringitisz - gégegyulladás - okozza, amely megakadályozza a hangszálak normális mozgását s így a hangképzést. A gyulladást számos tényező előidézheti, enyhe formái otthon is jól kezelhetők. A tartós vagy visszatérő rekedtségnek komolyabb oka is lehet, ezért mindenképp hívja fel rá orvosa figyelmét, mert a korai diagnózis és a mielőbbi kezelés igen fontos lehet.

A rövid ideje tartó rekedtség okai

Torokgyulladás
Ha a rekedtség néhány napja kezdődött, és megfázás, torokfájás, köhögés kíséri, akkor a gyulladás valószínűleg a hangszálakra is ráterjedt, és gégegyulladást okozott.

Gégegyulladás
A hangszalagok túlzott igénybevétele gégegyulladást okozhat. Gyakran fordul elő előadók, tanárok, bemondók körében, illetve azoknál, akiknek munkájukból fakadóan hangosan vagy sokat kell beszélniük.

Laryngitis
A hangszalagok, illetve a gége gyulladása - a hirtelen keletkezett rekedtség legvalószínűbb oka.

A gégegyulladás megelőzése

- Ne dohányozzon, és ne fogyasszon alkoholt!
- Amennyire lehetséges, kímélje hangszalagjait!
- Fogyasszon bőven folyadékot!
- A tünetek csillapítására orvosa gyógyszeres kezelést is előírhat.

A hosszabb ideje fennálló rekedtséget súlyosabb betegség is előidézheti

Krónikus gégegyulladás
A hangszálak gyakori túlterhelése hosszabb idő után állandó gyulladáshoz, krónikus laryngitishez vezet. Forduljon orvosához, aki a megfelelő gégészeti vizsgálatok után valószínűleg gyógyszeres kezelést javasol majd. Emellett tanácsos a hangszalagokat átmenetileg kímélni, pihentetni.

Hangszalagok idült gyulladása
A dohányzás és az alkohol a hangszalagok idült gyulladásához vezet. Ha a diagnózist orvosa is megerősíti, a dohányzás elhagyását és/vagy az alkoholfogyasztás átmeneti szüneteltetését fogja tanácsolni, legalább amíg hangja visszatér. Ha nem tud felhagyni káros szenvedélyeivel, a problémák ismétlődő kiújulása, majd egy idő után maradandó hangszálkárosodás kialakulása várható.

Hypothyreosis
Ez egy igen ritka betegség, a pajzsmirigy elégtelen működése valószínű. Leginkább a középkorú nőket támadja meg. Ha a diagnózis hypothyreosis, kezelőorvosa szintetikus pajzsmirigyhormon-tartalmú tablettákat fog önnek felírni. Ezektől a tablettáktól rövidesen jobban érzi majd magát, és egészségi állapota néhány hónap múlva minden szempontból helyrejön. A tablettákat azonban élete végéig szednie kell.

Hormonális változások, daganatos megbetegedés
A fokozatosan kialakuló rekedtség általában a korral járó hormonális változások normális következménye, de daganatos megbetegedés jele is lehet. Gégészeti vizsgálat, esetleg hangszalag-biopszia válhat szükségessé. A daganatok többsége műtéti úton eltávolítható.

Ajánlat

Az irodai munka beteggé tehet

A tíz legjobb étel, amely segít csökkenteni a megfázás tüneteit

Torokgyulladás

A gége betegségei

Rekedtség