Tények és tévhitek a vitaminokról

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kiegészítő vitaminfogyasztás csökkenti a daganatos betegségek kockázatát
Az egyik legvitatottabb tétel, amelyről rengeteg érv halmozódott fel pro és kontra, de egyelőre csak annyi mondható, hogy jelenleg is nagyszabású vizsgálatok folynak a vitaminok rákmegelőző szerepéről. Az eddigi eredmények szerint van némi összefüggés a vitaminszegény táplálkozás és számos rosszindulatú daganat kialakulása között.

A vitaminszedés fokozza az intelligenciát
A hiányos táplálkozás a gyermekeknél hátráltatja az idegrendszer normális fejlődését, de nincs bizonyíték arra, hogy vitaminkiegészítéssel javulhat az átlagosan intelligens személyek szellemi teljesítménye.

A nagy mennyiségben szedett tiamin (B1-vitamin) távol tartja a szúnyogokat
A tiaminnak valóban jellegzetes szaga van, amely áthatol a pórusokon és elriaszthatja a szúnyogokat, ám megbízhatóbb, ha speciális rovarirtó szereket alkalmazunk, főképp ott, ahol a malária is problémát jelent.

A tiamin (B1-vitamin) segít megelőzni vagy kúrálni a másnaposságot
Nincs rá valódi bizonyíték, bár egyes nézetek szerint a másnaposság-tünetegyüttes részben az alkohol sejttoxikus hatásának következménye, de szerepet tulajdonítanak az ilyenkor fellépő B1-vitamin-hiánynak is.

Vitaminkúrával javítható a termékenység
Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint az A- és az E-vitamin kombinációja javítja a férfiak nemzőképességét és egy vizsgálatban összefüggést mutattak ki az alacsony C-vitamin-koncentráció és a spermiumok "összetapadása" között, ám bizonyító erejű vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre.

Bevethetőek a vitaminok az AIDS elleni harcban
Mivel a vitaminok a szervezet immunrendszerét erősítik, ezért a jó vitaminellátottság elvileg erősíti a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.

A C-vitamin megelőzi vagy gyógyítja a herpeszvírus fertőzés tüneteit
Eddig még nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák az állítás igazságát.

A tokoferol (E-vitamin) szexuálisan stimulál
Ez a széles körben elterjedt vélemény rosszul értelmezett állatkísérleteken alapul, amelyekben az E-vitamin mentes tápanyagon tartott patkányoknál leállt a szaporodás. Az E-vitamin nem stimulálja az emberi libidót.

Depresszióban szükséges a vitaminpótlás
Bizonyos esetekben a depresszió a folsav, a tiamin és a pirodoxin (B6-vitamin) hiányát jelző első tünet lehet. Ha megállapítható az összefüggés, akkor a vitaminpótlás biztosan segít. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a depresszió csak vitaminhiányból eredhet.

Segíthet a pirodoxin a cukorbetegség kezelésében
Sok diabéteszesnek rossz a pirodoxinellátottsága, ezt kiegészítéssel ellensúlyozni lehet. Célzott vizsgálatokkal próbálták megállapítani, hogy e kiegészítéssel enyhíthető-e a cukorbetegség idegrendszeri szövődményeként jelentkező neuropátia, ám ellentmondásos eredményt kaptak. A vizsgálatok folytatódnak.

A vitaminok közömbösítik a szabad gyököket
A szabad gyökök rendkívül reakcióképes, agresszív anyagok, amelyek környezeti hatások, mikrobás fertőzések, gyógyszerek és más tényezők révén keletkeznek a szervezetben. Ha túlsúlyba kerülnek, megtámadják a sejteket, a szöveteket és oxidáció révén kárt okoznak bennük. Az aszkorinsav (C-vitamin), a tokoferol (E-vitamin) és a béta-karotin védenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen.

Korábban:

Megszámlálhatatlan vitaminkészítmény kapható, a kapszulák, pezsgőtabletták fogyasztása divat, szinte mindennapra jut egy betevő bogyó. Ugyanakkor többféle vitamin egyidejű szedése, vagy egyféle túlzott fogyasztása gátolhatja más, fontos anyagok felszívódását, és így felboríthatja a szervezet egyensúlyát.