Ünnepek fejfájás nélkül

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az év végi munkahelyi stressz, a sietség, a feszültség, a készülődés izgalma bizony nem kívánt mellékhatásokkal járhat együtt. Az alábbiakban tíz egyszerű ötletet adunk elsősorban a fejfájásra, migrénre hajlamos olvasóknak, de tanácsainkat bárki megfogadhatja, aki szeretné elkerülni a fejfájást, hogy az ünnepek kellemes, meghitt hangulatban teljenek.

Tervezzen előre!

Jó, ha már napokkal, esetleg hetekkel előre tudja, hogy körülbelül mi lesz a program pontos menete. Ez különösen azok esetében lehet fontos, akik az ünnepeket az otthonuktól távol, külföldön vagy vidéki rokonoknál töltik. A szobafoglalást, repülő- vagy vonatjegy megváltását ne hagyja az utolsó pillanatokra, mert egy apró félreértés miatt az egész programja felborulhat. Az indulás előtti napon még egyszer ellenőrizze, hogy minden rendben van-e. Amennyiben autóval utazik, készítsen pontos tervet. A forgalom, az időjárás olyan tényezők, melyeket nem tud befolyásolni. Ha idejében indul el, ismeri az útvonalat, és az útviszonyoknak megfelelően készítette fel autóját, akkor a kellő időben meg fog érkezni, és nem kell egész úton a késés miatt aggódnia.

Készítsen listát!

Gondolja végig, mi az, amit az utazás előtt el kell rendeznie! Például, hogy a kulcsot oda kell adni a szomszédnak, mert ő fogja locsolni a virágokat és átvenni a postát. Mindent jegyezzen fel akkor, amikor éppen eszébe jut, mert később nem biztos, hogy a sietségben emlékezni fog rá. Nincs annál rosszabb, mint mikor az ember fejében ott motoszkál, hogy valamit még meg kel csinálnia, de nem jut eszébe, hogy pontosan mi is az. Ez roppant idegesítő tud lenni. Ha pontosan feljegyzi, hogy mit kell elvégeznie az indulás előtt, kellemesen, aggódás és feszültség nélkül töltheti az ünnepeket.

Ne feledkezzen meg az evésről!

Persze ilyenkor minden fontosabb, mint az, hogy rendszeresen egyen, és ne hagyja ki az étkezéseket. Ennek ellenére azt ajánljuk, hogy a készülődés közepette is figyeljen oda a táplálkozásra, mert az éhség rossz közérzetet, fejfájást, szédelgést, rosszullétet okozhat. Ha magával visz egy kis harapnivalót, elkerülheti a fenti kellemetlen tüneteket. Azok, akik hajlamosak a fejfájásra, migrénre, különösen figyeljenek erre, de kerüljék az olyan ételeket, mint a csokoládé vagy a sajt, mert ezek egyébként is fejfájást okozhatnak.

Újítson!

Amennyiben otthon, esetleg egyedül, a családtól és a barátoktól távol tölti az ünnepeket, újítson. Ne a megszokott ételeket főzze, vásároljon új díszeket, gyertyákat! Rendezzen közös ünnepséget a szomszédokkal illetve a távolabbi ismerősökkel vagy menjen el egy nagyobb rendezvényre. Készítsen fényképeket, videofelvételt, amit majd később megoszthat szeretteivel. Meglátja, az újdonság varázsa feldobja hangulatát, feledteti a hozzátartozók hiányát.

A vásárlást ne hagyja az utolsó pillanatra!

Ne az utolsó pillanatban akarjon mindent megvenni. Boltból ki, boltba be, ki a hidegre, be a melegbe, megviseli a szervezetet. A tömeg, a hosszú sorban állás, a rohanás idegessé, fáradttá teszi az embereket. Ez a fajta feszültség könnyen fejfájást, rosszullétet okozhat. Ezek a kellemetlen élmények pedig elveszik az ünnep fényét. Próbáljon meg minél hamarabb túlesni a vásárláson, ne rontsa el pont ezt az ünnepet.

Ne töltsön túl sok időt zárt térben!

Ha hajlamos a fejfájásra, ne töltsön túl hosszú időt füstös vagy túlzottan illatos zárt terekben. Ez a vásárlás és az ünneplés idejére egyaránt vonatkozik. Ilyenkor sok helyen füstölőt is égetnek. A dohányfüst vagy a túlzottan erős parfüm egyaránt fejfájást, migrént okozhat. Szellőztessen minél gyakrabban, vagy menjen a szabad levegőre. Egy jó kis séta a vacsora után csak még szebbé teszi az estét.

Próbálja megtartani a szokásos napirendjét!

Igyekezzen megtartani a bevált szokásokat. Az ünnepek idején gyakran felborul a napirend, az emberek rendszerint sokkal tovább ébren vannak, mint általában. Ha Ön érzékenyebb a napirend megváltozására, különösen figyeljen arra, hogy kialudja magát és próbálja megtartani a megszokott rendet, ezzel elkerülhet a fejfájás kialakulását és a velejáró kellemetlenségek nagy részét.

Óvatosan az alkohollal!

Az alkoholfogyasztásban legyen mérsékletes. Ünnepekkor azok is megisznak egy-egy pohár alkoholt, akik egyébként csak nagyon ritkán: az ő esetükben még fontosabb odafigyelni a mennyiségre. Akik hajlamosak arra, hogy az alkoholtól megfájduljon a fejük, inkább csak kisebb alkoholtartalmú italokat, könnyű koktélokat fogyasszanak. A vörösbor tiramint tartalmaz, amely elősegíti a fejfájás kialakulását, ezért válasszon helyette inkább fehérbort vagy más könnyű italt!

Lazítson és törődjön magával is

Hagyjon magára is egy kis időt. Az ünnepek alkalmával általában napokig együtt van a család. Készüljön fel rá, hogy napokon át együtt lenni ennyi emberrel nem ugyanolyan, mint összefutni velük egy vacsora erejéig. Hagyjon magának időt a pihenésre, sétáljon, pihenjen is, különben fárasztó, terhes is lehet az ünnep.

Kérjen segítséget!

Ha korábbi tapasztalatai azt mutatják, hogy a karácsonyi ünnepek alkalmával gyakoribb vagy intenzívebb tünetei vannak, erősebb a fejfájás, gyakoribb a migrén, keresse fel háziorvosát és kérjen tanácsot. A szakember segíteni fog abban hogyan kerülje el, illetve hogyan csökkentse a tüneteket és panaszokat.

Korábban

Fejfájáscsökkentő masszázs öt lépésben

Emeljük poharunkat mértékkel!

Adventi naptár háziasszonyoknak