Eheti, nem eheti

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A mindennapi étkezésnek megfelelő mennyiségű energiát kell tartalmaznia ahhoz, hogy a beteg kiegyensúlyozottan élhessen, el tudja látni feladatait. Ügyelni kell az ideális testsúly elérésére, megtartására és a hízás elkerülésére. Megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitellel a vércukor-ingadozást rendszeresen 10 mmol/l alatt szükséges tartani, el kell kerülni hipoglikémiás rosszullétet. Cél, hogy a diéta betartásával a diabétesz szövődményeit megelőzzék, késleltessék.
A megfelelő diéta betartása érdekében célszerű tisztában lenni az alapszempontokkal.

A cukorbeteg étrend alapelvei

Legfőbb szempont: az étrend energiatartalma. Ez annyit jelent, hogy mindenkinek naponta annyi energiát (kalóriát) kell magához vennie, hogy fedezze szervezete energiaigényét, azaz biztosítsa a jó közérzetet, a testsúly állandóságát és a munkavégző képességet. Akinek testsúlyát csökkentenie kell - mert anyagcsere-állapota ezt kívánja - annak 20-40%-kal alacsonyabb energiatartalmú étrendet kell tartania. A felnőtt férfiak és nők energiaigénye különböző, a testmagasság és a fizikai aktivitás függvényében.

Második szempont: az étrend tápanyag-összetétele. Ez ideális esetben azt jelenti, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő arányban legyenek jelen a napi étkezésben. Azaz, a táplálékkal bevitt energia 15-20 százalékának fehérjéből, 30 százalékának zsírból, 50-55 százalékának szénhidrátból kell származnia. Ha e kedvező tápanyag-beviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb a szénhidrát és több a zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel jellemzi az étrendet, a táplálkozással összefüggő betegségek (elhízás, szív-, és érrendszeri zavarok) kockázata jelentősen megnőhet.

Miután az energiaszükséglet tág határok között mozog, az egyénenként elfogyasztandó tápanyagok mennyisége is különböző. Ez a szénhidrátok esetében a naponta és az egyénenként elfogyasztható mennyiségnek akár 100 - 375 g közötti ingadozását is jelentheti. Mindebből következik, hogy a diéta energia- és szénhidráttartalmát egyidejűleg ajánlatos meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mivel e kettő elválaszthatatlanul összetartozik.

Például egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél 900 kcal/nap energiát - a napi összenergia bevitel felét - kell a szervezetbe juttatni szénhidrát formájában. Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900 esetén (900:4), tehát 225. Ezért egy 1800 kcal napi energia tartalmú étrendben 225 g szénhidrátnak kell szerepelnie.

Ajánlat

Élelmiszerek kalória- és fehérjetartalma

A cukorhelyettesítők és az energia