Ajándékozzon karácsonyra egészséget!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nem kell ahhoz betegnek lennünk, hogy tudjuk, mennyire fontos az egészségünk. A legtöbben mégis keveset teszünk érte. Helytelenül táplálkozunk, nem eszünk elég vitamint, nem mozgunk, sőt dohányzással vagy alkohollal még rontunk is a helyzeten. Van, aki pénz-, van, aki időhiányra hivatkozik, ám ha igazán őszinték akarunk lenni magunkhoz, rájövünk: leginkább a lustaság vagy a kényelmesség az, ami megakadályoz bennünket abban, hogy egészségesen éljünk. Nos, ha már magunkra nem gondolunk, itt az alkalom, hogy legalább családtagjainkat vagy barátainkat rávegyük az egészségesebb életmódra.

Segítsünk megmozdulni!

Aki nem akar ajtóstul rontani a háznak vagy esetleg attól tart, hogy a megajándékozott nem igazán díjazza majd az ötletet, szerencsésebb, ha valami "elméleti" ajándékkal kedveskedik. Kiválóan alkalmasak erre a könyvek vagy a CD-ROM-ok, amelyek ma már hihetetlen választékban kaphatók. Vásárolhatunk egészségügyi enciklopédiákat, egészséges táplálkozással és életmóddal foglalkozó kiadványokat éppúgy, mint fogyókúrás receptgyűjteményt vagy fittnesz-könyveket. A tornagyakorlatokról szóló könyveket lapozgatni azonban igen minimális kalóriaveszteséggel jár, különösen, ha közben a maradék töltött káposztát kóstolgatja vagy szaloncukrot, bejglit majszolgat az ember. Ezért ha igazán szeretnénk rávenni szeretteinket az egészségesebb életmódra, na és ha biztosak vagyunk benne, hogy ezzel nem sértjük meg őket, edzőt is vehetünk számukra. No persze csak virtuálisan, videokazettán, így azonban ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy bármikor együtt tornázzunk valakivel.

Aki azonban úgy gondolja, a videokazetta kevés ahhoz, hogy mozgásra bírja edzetlen vagy éppen túlsúlyos kedvesét, barátait, lepje meg őket valamilyen sporteszközzel. Ez esetben nem éppen egy sakk-készlet a legmegfelelőbb, hasznosabb talán egy pár súlyzó, hasizom-erősítő segédeszköz, vagy éppen egy szobabicikli, futópad. Ha még ezt is kevésnek találjuk, vásároljunk bérletet valamelyik fitnesz- vagy konditerembe, uszodába. Ez utóbbinál meglehetősen fontos, hogy tudjuk, vajon tud-e és szeret-e úszni az, akinek az ajándékot szánjuk, és minden esetben szerencsés, ha a munka- vagy a lakhelyéhez közeli edzőtermet, uszodát választjuk. Jó ajándék lehet egy szoláriumbérlet is, kevesen tudják, hogy a mesterséges napfény ilyenkor télen nemcsak azért jó, mert így is lebarnulhatunk, de bizony a téli, fényhiányos depresszióban szenvedőknek kifejezetten ajánlott is. S hogy az "egészséges" ajándékok tárháza ennél jóval gazdagabb, azt csak akkor tapasztaljuk meg igazán, ha körülnézünk a patikák, a drogériák, a fitotékák vagy a gyógyászati segédeszközboltok polcain. A választás egyáltalán nem könnyű.

A vitamin- és ásványianyag-tartalmú készítmények, táplálékkiegészítők, különféle gyógyteák, füvek, fogyókúrás készítmények, erősítő- és roborálószerek már-már elképesztő mennyiségben kaphatók. De annak sem könnyebb a dolga, aki kívülről szeretné szebbnek, ápoltabbnak, egészségesebbnek látni azt, akit meg akar ajándékozni. Az arc-, kéz- és testápoló szerek, fog- és szájápolási termékek, fürdősók rendkívüli választékát kínálják ma már a boltok, ezért jobban tesszük, ha tanácsot kérünk az eladótól, és tisztában vagyunk azzal, hogy például milyen típusú bőrre fogják használni az adott kozmetikumot.

Az utóbbi években Magyarországon is egyre elterjedtebb az illóolajok használata. A különféle olajok fürdővízbe csepegtetve, a bőrbe dörzsölve, inhalálva vagy aromalámpában párologtatva számos kellemetlen tünetet enyhítenek, megfázás esetén éppúgy segítségünkre lehetnek, mint ha a fejünk fáj, menstruációs panaszaink vannak vagy csak egyszerűen rossz a hangulatunk. Ez utóbbinál a legjobb, ha az illóolajat aromalámpába csepegtetjük, így nem csak kellemes illatokkal vehetjük körbe magunkat, de egyúttal meghitt hangulatot is teremthetünk. Ha illóolajjal vagy aromalámpával akarunk kedveskedni, ne felejtsünk el egy olyan kis könyvecskét is beszerezni, amelyből az ajándékozott megtudhatja: melyik olaj mire jó, hiszen ezekből is több tucat kapható már.

Hasznos eszközök

Manapság mind többen figyelnek arra, hogy kényelmes cipőben járjanak. De hogy egy lábbeli lehet egészséges is, arra már kevesen gondolnak. Pedig ma már nem csak papucsokból, cipőkből is vásárolhatunk olyat, amelyik nem csak könnyű és puha, de tervezésénél leendő viselője egészségét is szem előtt tartották. Ezek az ergonómiailag megtervezett lábbelik éppoly hasznos ajándékok lehetnek, mint például a hasonló filozófia alapján gyártott íróasztalszékek. A gyerekek körében egyre népszerűbbek a térdelőszékek, de sok hátfájós felnőttet is megkímélhetünk a későbbi gerincproblémáktól, ha egy ilyen ajándékkal rávesszük, hogy ne görnyedjen, hanem kényelmesen támaszkodva térdeljen a számítógép előtt.

Fekhelyet általában ritkán teszünk a fa alá, a paplan, a párna, a takaró viszont annál gyakoribb ajándék. Ha pedig ilyesmit szándékozunk vásárolni, vegyünk mindjárt olyat, ami nem csak szép, de egészséges is. A természetes anyagokból készült ágyneműk ugyan nem olcsók, de az ajándékozásnál nem is ez a fő szempont. S ha már ágy, fázós ismerősünket, barátunkat, idősebb hozzátartozóinkat meglephetjük akár egy jó kis ágymelegítővel vagy melegítőpárnával is. Az ilyesmi a nagy hidegben épp úgy jól jöhet, mint egy meleg lábfürdő, hát még ha a víz nem csak melengeti, de közben masszírozza is megfáradt végtagjainkat. Ehhez nincs szükség másra, csak egy masszírozós vagy pezsgős lábfürdőre, amit számos helyen beszerezhetünk az országban. A masszírozás persze nem csak a lábnak esik jól, rájöttek erre az egészségügyi eszközöket gyártó cégek is, akik közül mind több kínál különféle testmasszírozókat.

Nálunk ma még kevesen engedhetik meg maguknak, pedig igazán "egészséges" ajándék egy jó kis utazás. Na nem feltétlenül a Kanári-szigetekre, bár a pszichés energiák feltöltése szempontjából igazán kedvező, de például egy gyógyüdülőhelyre. Magyarországon szerencsére számos olyan település található, ahová klímája vagy gyógyvize miatt nem csak betegek, de az egészségük megőrzését fontosnak tartók is szívesen utaznak. Sőt az utazási irodák kínálatában ma már olyan hosszú hétvégék is szerepelnek, amelyek során a legkülönbözőbb sportolási és kikapcsolódási lehetőségek közül választhatunk, igénybe vehetünk uszodát, gyógytornát, gyógymasszázst is. A mindennapokban megfáradt emberek számára nincs is talán jobb ajándék.

Gondoljunk a betegekre is!

ajnos nincs olyan család, ahol ne szenvedne valaki valamilyen krónikus betegségben. Magyarországon, ahol az emberek jó része túlsúlyos, magas koleszterin-szinttel, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri bajjal küzd, arra is gondolnunk kell, hogyan segíthetnénk rajtuk, milyen, számukra hasznos ajándékkal kedveskedhetnénk nekik. Szerencsére van miből választani. Könyvek garmadájából kaphatnak hasznos életmódbeli tanácsokat a különféle betegségekben szenvedők, akik közül a számítógéppel rendelkezőknek akár CD-ROM-on is megvásárolhatjuk az ilyen kiadványokat. A gyógyteák, vitaminok, immunerősítők persze számukra is hasznos ajándékok, de például cukorbeteg rokonunkat meglephetjük valamilyen diabetikus édességgel, súlyfelesleggel küszködő, szívesen kuktáskodó barátunkat pedig egy fogyókúrás receptkönyvvel.

A magasvérnyomás-, illetve a cukorbetegek számára ideális ajándék lehet a vércukor-, illetve a vérnyomásmérő. A vérnyomásmérő kiválasztásánál mindig kérdezzünk meg szakembert. Nem csak azért, mert a hagyományostól a digitálison, a csuklón mérőtől a felkaron mérőig számos készülék kapható, de azért is, mert nem mindegy, hogy milyen korú, súlyú, karméretű és esetleg milyen mellékbetegségben szenvedő embernek lesz az ajándék. A cukorbetegek számára nélkülözhetetlen az otthoni vércukormérés. A diabéteszeseknek a betegség típusától, saját állapotuktól függően heti egy-két vagy akár napi több alkalommal is ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. Az ő segítségükre fejlesztették ki az otthoni "minilaborokat".

Vércukormérő automatát azoknak érdemes vásárolniuk, akiknek gyakran ellenőrizniük kell szervezetük állapotát. Az automata, félautomata készülékekkel a szabad szemmel mért értéknél pontosabban meghatározhatjuk a vércukorértéket. Akiknek ritkábban is elég vércukrukat ellenőrizni, azok használhatják az ún. törlős, végpontreakciós tesztcsíkot, amelynek dobozán egy színskála mutatja a cukorértéket.

A karácsonyi ajándékok körüli hagyományos gondot idén megkönnyíti több osztrák plasztikai sebész is: plasztikai műtétekre szóló utalványokat ajánlanak. Aki szereti a különleges ajándékokat és meg is tudja fizetni azokat, most utalványt adhat, amely a megajándékozott személyt feljogosítja a hőn óhajtott műtétre - írta a Die Presse című bécsi lap.

Ajánlat

Fitnesztermek listája

Otthoni fitness alapcsomagok nőknek, férfiaknak, családnak

Fitness gépek

Fürdők és gyógyfürdők

Karácsonyi könyvajánlatok

Korábban

Karácsony az otthonunkban
Lakásdíszítő alkalmatosságokat vásárolhatunk, de mi magunk is készíthetünk, ehhez adunk Önöknek néhány tippet.