Legyen önnek is tejbajusza!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtizedekben világviszonylatban gyakran jelentek meg tejellenes cikkek. A "tejellenes irodalomban" napvilágra került hírek nagy része félelmet keltett, kelt az emberekben a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban, illetve kiemelt táplálkozási szerepüket vonja kétségbe.
A tejellenes híresztelések a következő témák köré csoportosíthatók: koleszterin, ételallergia és -érzékenység, egyéb tejfogyasztáshoz társított betegségek. A legújabb tudományos kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a tej és a tejtermékek semmi mással nem helyettesíthető, nélkülözhetetlen élelmiszerek. Cikkünkben a legfontosabb tévhiteket megcáfoló kutatási eredményeket foglaljuk össze, és felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a tejtermékek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a csontritkulásos megbetegedések száma.

Tejjel és tejtermékekkel a hallgatag kór ellen

A csontritkulás világszerte népbetegség, Magyarországon minden ötödik ember ebben a betegségben szenved, még ha nem tud is róla. A csontritkulás világnapján, október 20-án, ezért is beszélünk többet erről a betegségről, melyet "hallgatag kórnak" is nevezik. Az időskori, gyakran végzetes csípő- és combnyaktörések, valamint a borda- és csuklótörések jelentős százalékát a tömegükben megritkult, porózus csontok okozzák. Ugyanakkor a csontritkulás láthatatlan kór, hiszen a megfelelő csonttömeg gyermek- és fiatalkorban alakítható ki megfelelő kalciumbevitellel. A csonttömeg 30-35 éves kort követően már nem növekszik, a szervezet csak föléli saját kalcium-bankját, így a harminc-negyven évig némán lappangó betegség az öregkorban fejti ki hatását.
Mivel nem áll rendelkezésre olyan kezelési mód, amellyel az elvesztett csontot pótolni lehetne, a megelőzés a leghatékonyabb eszköz. Ha az ifjúkorban felépített úgynevezett csúcs-csonttömeget 5%-kal növelni tudjuk, az már 25-50%-kal csökkenti az időskori csonttörés veszélyét.
A WHO által megfogalmazott megelőzést célzó ajánlások közül első helyen a kalciumban gazdag ételek, tej és tejtermékek fogyasztása áll. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezet kalciumszükségletének 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával kellene fedezni. Magyarországon a tejtermék eredetű kalciumbevitel alig éri el az 50%-ot. Legalább fél liter tej, illetve ennek megfelelő tejtermék mindennapos fogyasztása szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön be szervezetünkbe.

A csontanyagcsere folyamatairól, a kalcium-egyensúly alakulásáról és a csontritkulás világnapjáról itt olvashatnak bővebben

Érvek a tej mellett

A tejtermékek az emberiség egyetlen olyan élelmiszercsoportját képviselik, melyekben sok kalcium van, a kalciumot a legjobban felszívódó formában tartalmazzák, és több bennük a kalcium, mint a foszfor. Ez utóbbi azért nagyon fontos tényező, mert a táplálkozással azonos mennyiségben kellene a kalciumnak és a foszfornak a szervezetbe bejutnia. A mai magyar táplálkozást sajnálatosan az 1:2 kalcium-foszfor arány jellemzi, vagyis a foszfor felvétele kétszerese a kalciuménak. A felborult arány miatt romlik a kalciumfelszívódás, illetve a foszfortúlsúly fokozza a szervezetből a kalcium kiürülését. Lényegében ez az oka annak, hogy Magyarországon leggyakoribb a csontritkulás, mely másfél millió nőt és félmillió férfit közvetlenül érint. A foszfortúlsúlyt csak tejtermékekkel tudnánk kiegyenlíteni.

Néhány érv, hogy az egyes életkorokban miért szükséges a szervezet megfelelő működéséhez a tej és tejtermékek fogyasztása:

Gyermek és serdülőkorban:
- a gyors növekedés idején fokozódik a kalcium csontrendszerbe történő beépülése. Serdülőkorban egy év alatt 8-10 cm-t is nőhet a gyermek
- a tej helyett fogyasztott magas foszfát- és alacsony kalciumtartalmú üdítőitalok rontják a szervezet anyagcseréjét, és fokozzák a szervezet kalciumürítését
- a sport jelentős tényező az optimális csonttömeg elérésében és a csontritkulás megelőzésében. A versenyszerű sportolás azonban megnöveli a vizelettel történő kalciumürítést, ezért gondoskodni kell a megnövekedett kalciumszükséglet kielégítéséről.

Felnőttkorban:
- minden csésze kávé 10 mg-mal emeli a kalciumszükségletet. Aki naponta három csésze kávét iszik, annak napi szükséges mennyiségen felül még 2,5 dl tej vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztására van szüksége a kalcium pótlására
- a túlzott sóbevitel növeli a kalciumürítést. Magyarországon a sófogyasztás az optimális szint 2-3-szorosát is eléri
- az orális fogamzásgátlók megnövelhetik a B2-vitamin-igényt. Fél liter tej a napi B2-vitamin szükséglet felét fedezi
- a kalciumhiány az arra érzékeny egyéneknél magas vérnyomást okozhat.

Terhes és szoptatós anyáknak:
- a várandós anya kalciumszükséglete a terhesség harmadik harmadában kb. 20%-kal megnő, hiszen a saját kalciumigényén felül a növekedő magzat csontozatának kifejlődéséhez is napi 200-250 mg kalciumra van szüksége a szervezetnek
- a szoptatás során az anyatejjel igen sok kalcium választódik ki, hiszen 100 ml anyatej 34 mg kalciumot tartalmaz. Az édesanyának ennek pótlásáról is gondoskodnia kell.

45 év feletti korosztály esetén:
- 40-45 éves kortól még a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele esetén is mindkét nemnél évente 0,3-0,5% csontveszteséggel kell számolni. Kalciumhiányos táplálkozás esetén természetesen a csontveszteség mértéke ennél magasabb
- a nőkben a menopausa után csökken az ösztrogénszint, emiatt a csontvesztés üteme felgyorsul, és elérheti az évenkénti 2-5%-ot is. A hormonkezelésben nem részesülő nők kalciumszükséglete meghaladja az általánosan ajánlott mennyiséget
- időskorban csökken a kalcium és a D-vitamin felszívódása, miközben a kalciumszükséglet növekedik, ezért törekedni kell a nagyobb kalcium- és D-vitamin-bevitelre.


Tévhitek és cáfolatok a tejről, tejtermékekről

A vaj fogyasztása káros az egészségre, mert emeli a vér koleszterinszintjét

Tény az, hogy az állati zsírokban nagyobb arányban fordulnak elő telített zsírsavak, illetve csak az állati eredetű termékekben van koleszterin. A telített zsírsavak és a koleszterin együttesen és külön-külön emelik a koleszterinszintet, és a koleszterinszint és az érelmeszesedés között összefüggést állapítottak meg.

Táplálkozásunkban a zsírokból származó energia fogyasztását kellene 30% alá szorítani, 25% alatt pedig mindegy, milyen zsírt fogyasztunk. Sajnos az állati zsiradékok elleni harc szinte kizárólag a vaj elleni támadásban öltött testet, hazánkban az emberek szinte törölték étrendjükből a vajat. Ma a magyar vajfogyasztás 0,6 kg/fő/év, és ez a mennyiség a korszerű egészségvédő vajkrémekkel együtt is alig haladja meg az 1 kg/fő/év fogyasztást. Ebben a kialakult helyzetben 1% alatt van a vaj eredetű koleszterinfelvétel, jelenleg egy év alatt összesen megevett vajjal veszünk annyi koleszterint magunkhoz, mint egyetlen napi kiadós tojásrántotta reggelivel.

A vaj alapanyaga a friss tejből nyert friss édes tejszín, a vaj 80%-át a tejzsír alkotja, de vannak 70, 60 és 40% zsírtartalmú változatai is. A tejzsír több előnyös tulajdonsága (jó emészthetőség, gazdag zsírban oldódó vitamintartalom, növekedést serkentő hatás, káros baktériumok gátlása, pusztítása) korábban is ismert volt. A legújabb kutatások kimutatták azt is, hogy a tejzsír öt igen hatékony rákellenes hatóanyagcsoportot tartalmaz (konjugált linolsav, szfingomielin, vajsav, éterlipidek , ß-karotin), emellett a hatóanyagok közül néhány gátolja az érelmeszesedést, és erősíti az immunrendszert.

A tej és tejtermékek fogyasztása sokaknál ételallergiát vagy ételérzékenységet okoz

Az ételallergia és ételérzékenység jelentése különböző, a két jelenség nem azonos folyamatot jelent. Az élelmiszer-allergia döntően valamilyen fehérje okozta szervezeti védekezési válasz. Az élelmiszer-érzékenység nem immunreakció, hanem a hibás emésztésben vagy az emésztés hiányában testet öltő élettani folyamat. Sajnos az élelmiszer-allergia és ételérzékenység jelenségét szinte kivétel nélkül mindenki a tejre és tejtermékekre vonatkoztatja.

Egy kis genetikai: az emberiség tejivási bajnokai
Néhány ezer évvel ezelőtt az ember rájött arra az alattomos trükkre, hogy a háziállatok tejét ellophatja magának. Ez nagyszerű volt a csecsemők számára, a felnőtteknek azonban nehézségeik támadtak a tej megemésztésével. A probléma megoldásához génjeinknek kellett megváltoznia - a zabpehelygyártók nagy szerencséjére.

A sajtok a tejtermékek királyai
A tejtermékek közül a legnagyobb választéka a sajtoknak van. A sajt nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Nem nagyon találunk olyan embert, aki ne szeretné valamely fajtáját. Ma Magyarországon 8 kg az egy főre jutó éves fogyasztás, de ez a mennyiség a lakosság vásárlóerejének növekedésével párhuzamosan nő. Ismerkedjenek meg a sajtokkal!

Az ételérzékenységek közül a legismertebb a tejcukor-, más néven laktózérzékenység. A tejcukor-érzékenységben szenvedők szervezetében részben vagy egészben hiányzik a kettős tejcukrot két egyszerű cukorra bontó laktáz. Ilyen esetben a tejcukor gyorsan és emésztetlenül jut a vastagbélbe, ahol a baktériumok bontják le. Magyarországon a lakosság 14%-a tejcukorérzékeny.
A laktózérzékenység nem azt jelenti, hogy ki kellene zárni ezeknek az embereknek étrendjéből a tejtermékeket. Fogyaszthatnak speciálisan "feldolgozott" tejet, érlelt sajtot és vajat. A laktózérzékenyek 80%-a a savanyú tejtermékeket is fogyaszthatja, így mindenki élvezheti a tejtermékek egészségvédő hatásait.

A tej nagyon sok idegen eredetű anyagot tartalmaz

Az egyre fokozódó környezetszennyezés miatt elkerülhetetlen az élelmiszerek kisebb-nagyobb szennyeződése is. Ilyen például a különböző fémekkel (ólom, réz, higany stb.) vagy a növényvédő szerekkel és a túlzott műtrágyázás miatt a nitrátokkal, nitritekkel való szennyeződés.

Az említett anyagokkal az állatok takarmányozására szolgáló növények közvetlenül szennyeződnek. A takarmányból felszívódott idegen anyagok egy része kiválasztódik a tejben, másik része az állatban marad. A tejbe kerülés és a koncentráció szinte mindig a veszélyt jelentő küszöbérték alatt marad, az állatban viszont élete során felhalmozódik, különösen a májban, vesében, tüdőben és a velőben. A tejben és tejtermékekben idegen eredetű anyag nem található a takarmányból felszívódott anyagokon kívül. Törvényi előírások garantálják, hogy a tej feldolgozása során tartósítószer nem kerül be a termékekbe.

A tejtermékek összefüggésben hozhatók számos betegséggel

A tejtermékeket összefüggésbe hozzák a migrénnel, a légcsőhuruttal, izületi gyulladásokkal, a kólikával. Objektív kísérletek sora igazolja, hogy a tejtermékekben lévő bioaktív anyagok hatékonyan védik szervezetünket a különböző rákfajták kialakulásától. A kólika néven ismert görcsös hasi fájdalmat számos tényező okozhatja: epekő, menstruáció, bélsárrög, bélfertőzések. A felsoroltakban a tejtermékek nem játszanak szerepet.


Ajánlat

Legyen Önnek is tejbajusza!
Híres sportolók, művészek a résztvevői annak a kampánynak, melynek célja a csontritkulás megelőzése, a tej népszerűsítése.

Kérdések és válaszok a csontritkulásról

Csontritkulás-veszélyeztetettségi teszt

A tejallergiáról
A tehéntej nem a csecsemőnek való

A laktózérzékenységről részletesen

Fogyaszthatnak-e sajtot a laktózérzékenyek?

Korábban

Láthatatlan betegség - a magyarországi csontritkulás-projekt programja

Összeállította Hargitai Anett