Melegfront - hidegfront

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az időjárás változásai különös hatással lehetnek már az egészen pici gyerekekre is. Akinek környezetében háziállatok vannak, az jól ismeri azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy az állatok nagyon érzékenyek az ilyen változásokra, viselkedésük jóval a vihar kitörte előtt módosulhat.
A pedagógusok tapasztalata szerint a kisiskolások figyelme is lanyhul ilyenkor, tanulási képességeik romlanak, ám a szokásosnál jóval elevenebbekké válnak. A felnőttek szervezetéről ugyancsak elmondható, hogy például a melegfront betörésekor azokra a felső légköri változásokra is idegrendszeri panaszokkal reagálnak, amelyeket a földközeli hőmérők még nem jeleznek. Melegfront esetén nyugtalanok, ingerlékenyek lehetnek, romlik a koncentrációs vagy teljesítőképességük. Hidegfront közeledtével az amúgy egészséges ember aktivitási szintje is csökken, megnő a reakcióidő, lassul a gondolkodás, a csökkenő vérnyomás és lassuló szívműködés szédülést okozhat, a reumás fájdalmak erősödhetnek.

Ezeket a hatásokat a kevéssé frontérzékenyek szervezete kiegyenlíti, de más a helyzet azokkal, akiket jobban megviselnek az időjárás változások. Nekik tudniuk kell, hogy milyen hatásokkal számolhatnak, ahogyan azt is, miként védjék ki e kellemetlen tüneteket és veszélyeket. Akár a mentőket is közéjük sorolhatjuk, hiszen ilyenkor a szokásosnál több a riasztás: rohanni kell a megindult szülésekhez, az infarktusokhoz, az epilepsziás rohamokhoz, az öngyilkossági kísérletekhez, a szokásosnál jóval több közlekedési balesethez. A frontérzékenyek alvászavarokra, szorongásra, fokozott feledékenységre panaszkodnak, főnökeik pedig lanyhuló munkakedvükre és rossz hangulatukra.
Ilyenkor fokozódhatnak az izületi fájdalmak, kiváltódik vagy erősödik a fejfájás. Rosszabbodnak az emésztési zavarok, gyakoribbak vagy erősebbek a puffadások, amit átmeneti diétával mérsékelhetünk. Erősödhetnek a pajzsmirigy-túlműködés tünetei és a cukorbetegek is könnyebben kibillenhetnek egyensúlyi állapotukból. A melegfrontot a legnehezebben a szívbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők viselik: ilyenkor emelkedik a vérnyomás, szaporábbá válik a szívműködés, és gyakoribb a ritmuszavar.

Ha jön a meleg:
- emelkedik a hőmérséklet,
- nő a páratartalom,
- csökken a légnyomás.

Ha jön a hideg:
- csökken a hőmérséklet,
- csökken a páratartalom,
- növekszik a légnyomás.

Védekezés:

Ma már kaphatók kifejezetten a fronttünetek csökkentésére szolgáló készítmények, ám önerőből is legyőzhetjük az égieket. Például úgy, hogy megadjuk magunkat, azaz álmosság esetén nem indulunk hosszú autókázásra, hanem alszunk helyette. Ha mégis dühbe gurulunk, némi mozgással segíthetünk a helyzeten. Ilyenkor lehetőleg kerüljük a stresszt, válasszunk könnyű, de vitaminban gazdag ételeket.

Időjárás
és panaszok

Nedves, meleg légtömegek Tartós meleg Alacsony légköri nyomás Nedves, hideg levegő Tartós, rossz időjárás Szép idő, erős széllel Hidegfront
Migrén * *
Fejfájás * * * *
Csökkent véralvadási képesség * *
Megnövekedett vérnyomás * *
Görcshajlam * * *
Trombózis *
Embólia * *
Koszorúér-elégtelenség * *
Szívinfarktus kockázata * * * *
Erősödő gyulladási hajlam * *
Depresszió * *
Vérnyomássüllyedés * *
Fantomfájdalmak fellépése * *
Alvászavarok * * *
Ízületi gyulladás, reuma * * *
Megnövekedett baleseti kockázat * * *
Kólika, hascsikarás * *

*

Ajánlat

Orvosmeteorológiai előrejelzés napról napra

Hogyan kezelhető az időjárás-érzékenység?