Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kisebb adagok felgyorsítják a szervezet kalóriaégető folyamatait

Nem tévedés, az evés és az emésztés energiaigényes folyamatok, jelentős hőtermeléssel járnak. Ha naponta ötször-hatszor kevés ételt fogyasztunk, sokkal többször indulnak be az "égetőművek", és bizonyítottan 10 százalékkal több kalóriát éget el a szervezet, mint kétszeri-háromszori étkezések mellett - állítja Lesli Bonci, a University of Pittsburgh Medical Center táplálkozás- és sporttudományi intézetének vezetője. Ez az elégetett plusz kalóriamennyiség pedig havonta egy kilogrammos fogyást eredményez.

Enyhítik a premenstruációs szindróma tüneteit

A menstruáció előtti időszakban jellemző a nőknél a jelentős vércukorszint-ingadozás, azaz nagyon gyorsan és többször változik a vércukor szintje. Ez a hullámzás pedig fokozza a kellemetlen tüneteket, pl. a fejfájást és a hangulatváltozásokat is. A mini adagok fogyasztása mellett a szervezet folyamatosan hozzájuthat a vércukor szinten tartásához szükséges szénhidrátokhoz, emellett csökkenti a menstruáció előtti napokban fokozódó nassolási kedvet, kevésbé lesz rossz a hangulat, és a fejfájás is elkerülhető.

Szívbarát menük

Újabb kutatások megerősítették azokat a korábbi felismeréseket, hogy nagy étkezések után tízszeresére nő a szívinfarktus kockázata arra hajlamos egyéneknél. Egy kiadós ebéd vagy vacsora után a szívverésünk akár 20-30 százalékkal is szaporább lehet, és a szív sokkal erőteljesebben pumpálja a vért, ez pedig megerőltető számára - állítják a bostoni Brigham and Women's Hospital kardiológusai. A kisebb adagok elfogyasztásával így szívünket is kíméljük.

Degesz nélkül kellemesebb

Ha egyszerre sokat eszünk, akkor nagyon tele lesz a gyomor, és igen nagy nyomás alakul ki benne. Ennek hatásra gyakran fordul elő a köznyelvben gyomorégésnek nevezett állapot, amely tulajdonképpen a nyelőcső és a gyomor közötti izomzat működési zavara, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül. A kellemetlen érzés mellett megnő a nyelőcsődaganat kialakulásnak kockázata is. A kisebb, gyakori étkezések mellett elkerülhető a gyomorégés, és más bélrendszeri problémák is, így a puffadás vagy a székrekedés is.

Mekkora az a mini étkezés?

A nyári melegben is sokkal kellemesebb és élvezetesebb, ha gyakrabban, kevesebbet eszünk; egy-egy étkezéskor csak egyfajta gyümölcsöt vagy egy könnyű levest, salátát fogyasztunk.
Az egészséges mini fogás maximum 300-400 kalóriát tartalmaz, 15-20 százaléka fehérje, 50-55 százaléka szénhidrát, és maximum 30 százaléka zsír. Kisebb adagokra áttérni könnyebb, ha változtatunk megszokott edényeinken; állandó tányérunk legyen egy kistányér vagy salátás tányér, és egy bögre legyen a leves mérője.

Mini adag ételre példák:
1 sovány joghurt, egy müzliszelet, darabolt gyümölcs,
1 tojás és két szelet barna kenyér,
1 kisebb pita humusszal (csicseriborsókrém) és répával,
2 szelet pulykasonka, fél zsemlével, sovány majonézzel,
1 bögre zöldségleves,
1 kistányér tavaszi (zöldséges) spagetti.

h. a.

Ajánló:

Korábban: