Vigyázat: csípek, harapok!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Harapás

Kutya, macska, ló stb. harapása nyomán a seb fertőzöttsége miatt vérmérgezés is lehetséges, ezért orvosi vizsgálat, esetleg tetanusz elleni oltás szükséges. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy az állatot, amelyik harapott, szintén meg lehessen vizsgálni, mert ily módon lehetőség nyílik néhány esetleges fertőzés kizárására. Ez a vadon élő állatokra, például a rókára, melynek harapása veszettséget is okozhat, kiemelten érvényes, hisz a veszettség sürgős beavatkozás nélkül halálos kimenetelű lehet. Az orvos ilyenkor veszettség elleni védőoltást ad.

Kígyómarás

Hazánk egyetlen mérges kígyója a vipera. Marása többnyire nem veszélyes, de gyermekekre nézve súlyos lehet. Kötéssel el kell szorítani a megmart végtagot és azonnal orvosi segítséget kell kérni. A kígyómarás elleni speciális oltóanyagok nem minden orvosi rendelőben állnak rendelkezésre, ezért mindig érdemes előre tájékozódni, annak ellenére, hogy a kígyómarások száma hazánkban elég alacsony.

Rovarcsípések





Kullancscsípés

A kullancsok nyáron a leggyakoribbak, és főként fás, valamint árnyékos, füves területeken fordulnak elő. Különösen gyakoriak ott, ahol a kétféle terület vegyesen fordul elő.
A csípés és így a fertőzés esélye csökkenthető hosszú szárú nadrág és hosszú ujjú ing viselésével, melyek szorosan zárnak mind a csuklóknál, mind a bokatájakon. A kalap, a zokniba húzott nadrágszár és a szoros cipő viselése is ajánlott. A Lyme-kórt megelőző védőoltás már rendelkezésünkre áll, alkalmazását beszélje meg orvosával! Ha a kullancscsípés utáni 1-2 hétben fejfájás, izomgörcs vagy hányás jelentkezne, haladéktalanul forduljon orvosához, mert feltehető, hogy agyhártyagyulladást terjesztő kullancs fertőzte meg.

Anafilaxiás sokk

Ritkán előfordul, hogy - többnyire korábbi csípések nyomán - allergia alakul ki bizonyos rovarok mérgével szemben. Ha azután egy újabb csípés nyomán a kérdéses anyag ismét bejut a szervezetbe, súlyos tünetegyüttes, úgynevezett anafilaxiás sokk keletkezhet: a légutak ödémás duzzanata folytán nehéz légzés, asztmás roham és/vagy sokk jelei mutatkozhatnak. Ha rovarcsípés után ilyen tüneteket észlel, sürgősen kérjen orvosi segítséget!

További részleteket olvashatnak a MediCentrumban

Ajánló:

Korábban: