Édes, finom és egészséges - ez csak a csokoládé lehet

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A XX. század elején a táplálkozástudomány elsősorban a hiánybetegségekre, így a vitaminhiányra és az alultápláltság okozta problémákra koncentrált. Az elmúlt évtizedektől az elhízás járványos méretű terjedése szolgáltatja a kutatási témák nagy részét. Manapság egyre többen foglalkoznak az antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásával. Ebben segítséget nyújt az elődeink által használt gyógyító erejű szerek tudományos alapokon történő hatásvizsgálata is. Így vált a kakaó, a mexikói indiánok tápláléka a mai egészségtudomány egyik legizgalmasabb kutatási területévé.

Napjainkban számos tudományos publikáció jelenik meg arról, hogy bizonyos csokoládéfajták igen jó hatással vannak az egészségre, a csokoládé egyik alapanyaga, a kakaó antioxidáns tulajdonságának köszönhetően. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében, mivel megvédik a szervezetet az oxidációs sejtkárosodásoktól. A tudósok felfedezték, hogy a kakaónak magas a flavonoidtartalma. A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek nagyon változatos formában fordulnak elő a növényvilágban. Eddig a gyümölcs, a tea és a vörösbor voltak a legismertebb flavonoidforrások. A közelmúltban napvilágot látott legújabb eredmények szerint a kakaó természetes formában koncentráltan tartalmaz flavonoidokat, és a kakaó és bizonyos csokoládéfajták fontos antioxidáns-forrássá válhatnak.

A kardiológusok azt vizsgálják, hogy milyen szerepe van a szívbetegség megelőzésében a csokoládéevésnek. Az egyik ilyen vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kakaó, illetve a csokoládé elfogyasztása után jelentősen megnövekedett az antioxidánsok koncentrációja a vérben. Az Európai Kardiológiai Társaság amszterdami kongresszusának egyik szenzációja volt az az előadás, mely a kakaóban lévő flavonoidoknak a szívre és az érrendszerre gyakorolt előnyös hatásairól számolt be, ismertetve az ebben szerepet játszó kakaóflavonoidok antioxidáns tulajdonságát és a véralvadásra gyakorolt hatását.

A csokoládé élettani hatásait elsőként japán tudósok kezdték el vizsgálni, és a pozitív eredmények alapján megkezdték a flavonoiddal dúsított csokoládé gyártását. Mivel a kakaóbab (latin nevén Theobroma cacao) nyers állapotban tartalmazza a legtöbb flavonoidot, ezért a Mars kifejlesztett egy olyan eljárást, amelynek célja, hogy védje ezt a gyártási műveletek, például a fermentálás és a pörkölés során. Az így előállított csokoládé csomagolásán megtalálható a Cocoapro logo. Ez garantálja, hogy a csokoládé gyártása során olyan kímélő eljárást alkalmaztak, amely megőrzi a kakaószemek természetes jó tulajdonságait.

A tudomány több területen vizsgálja a csokoládé egészségvédő hatásait


Előzetes humán klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a flavonoidkímélő eljárással előállított csokoládék mérsékelt fogyasztása csökkenti a zsírsavak oxidációját, azaz a lipidperoxidok keletkezését, és előnyösen befolyásolja a vérlemezkék összecsapódását (ez okozza a véralvadást). A lipidperoxidáció és a fokozott véralvadás potenciálisan hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Ezek a tanulmányok felvetik, hogy a csokoládéfogyasztás hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

Laboratóriumi körülmények között sikerült bebizonyítani, hogy a csokoládé csökkenti a vérben a káros koleszterin, azaz az oxidált LDL koleszterin képződését, és szabályozza a vérlemezkék összecsapódását a vérben (a vérlemezkék összecsapódása a szívinfarktus egyik fontos rizikófaktorának számít).

A kutatások sikerrel választották szét és azonosították a monomer és oligomer flavonoidokat a kakaóban. A flavonoidkímélő eljárással előállított csokoládékban ezek mennyisége közel azonos azzal, mint ami a kakaóbabban van. Ezek a tanulmányok megnyitották az utat a kakaó és a csokoládé lehetséges egészségvédő szerepének további kutatásához.

Egy másik tanulmány úgy találta, hogy a kakaónedv-flavonoidok gátolták a szabad gyökök képződését. A szabad gyökök bizonyítottan károsítják a sejthártyákat és biológiai molekulákat. A szabad gyökös folyamatok sokféle betegséghez vezethetnek, beleértve a rákot, érelmeszesedést és gyomornyálkahártya-károsodást, valamit közrejátszanak az öregedésben. Ez a tanulmány felveti, hogy a kakaónedv-flavonoidok antioxidáns képességük mellett immunszabályozó hatással is bírnak.

A kakaóvaj, így a csokoládé is jelentős mennyiségű olajsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Emellett jelentős a telített zsírsavakhoz tartozó sztearin- és palmitinsav-tartalma is. Számos vizsgálat úgy találta, hogy a sztearinsavnak, ellentétben a többi telített zsírsavval, semleges hatása van a vér koleszterinszintjére.

Egyes klinikai táplálkozási vizsgálatok szerint a sztearinsav csökkenti a véralvadást. Ezzel összhangban megállapították, hogy kakaóvaj és tejcsokoládé fogyasztása gátolja a vérlemezke-összecsapódást, így szerepe lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Ajánló:

A Chemistry in Britain cikke

Korábban: