A zsírleszívás nem véd a keringési betegségektől

Vágólapra másolva!
A zsírleszívás során az orvosok megszabadítják ugyan pácienseiket a fölösleges zsírpárnáktól, az ily módon elért karcsúság azonban jóval kevésbé véd a  keringési problémáktól és a cukorbetegségtől, mint az életmód, -illetve étrendváltozás segítségével kimunkált súlycsökkenés - figyelmeztettek amerikai kutatók a New England Journal of Medicine című szaklap hasábjain.
Vágólapra másolva!

Mint a St. Louis-i Washington Egyetem orvosi fakultásának munkatársai önként vállalkozó páciensek egészségügyi adatait elemezve megállapították, jóllehet a vizsgált személyek testsúlya a zsírleszívó műtét során átlagosan 12 százalékkal csökkent, vérnyomásuk, vércukor- és koleszterinszintjük változatlan maradt. Az érintettek továbbra is kövérnek tekinthetők, ha azonban ekkora súlyfelesleget diéta révén sikerül leadniuk, az jelentős mértékben csökkentené keringési megbetegedések kockázati faktorait - hangsúlyozta Samuel Klein, az egyetem táplálkozástudományi intézetének igazgatója.
Mindez arra figyelmeztet, hogy a zsírleszívás semmiképpen sem helyettesítheti az étrend átalakítást és a testmozgás fokozását - tette hozzá a kutató.

Egyes kutatók eddig úgy vélekedtek, hogy mivel a szív- és a cukorbetegség egyaránt a szervezetben lévő zsír mennyiségével van összefüggésben, a zsírleszívás csökkentheti ezen betegségek kockázatát.
A dolog azonban a jelek szerint nem ilyen egyszerű, hiszen a legutóbbi vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy még a jelentős mértékű zsírleszívás sem érinti a szív-és keringési rizikófaktorokat.
"Valószínűleg arról van szó, hogy bár a zsírleszívás csökkenti a szervezetben jelen lévő zsírsejtek mennyiségét, nem csökkenti a megmaradók méreteit. Úgy tűnik tehát, hogy a zsírsejtek mérete, teltsége fontosabb, mint korábban gondoltuk. Nyilvánvalóan arra van tehát szükség, hogy a zsírsejtek méreteinek csökkentésével párhuzamosan csökkentsük a többi testszövetben felhalmozódott zsírtartalmat is, ami pedig csak diétával, illetve a mozgás fokozásával érhető el" - írta az amerikai kutató.