Krómhiány állhat az édességfüggőség mögött

Vágólapra másolva!
A túlsúly kialakulásában az egyik általánosan fellelhető tényező az édességek és magas cukortartalmú ételek fogyasztása utáni kielégíthetetlen vágy. Elfogyasztott ételeinkből sajnos csak kismértékben jutunk krómhoz. A szerves kötésű króm segít a szervezet vércukoregyensúlyának stabilizálásában, és megszünteti a leküzdhetetlennek tűnő édességfüggőséget.
Vágólapra másolva!

Más anyagok mellett krómra is nagy szüksége van a szervezetnek a vércukorszint egyensúlyban tartásához. Hiánya felboríthatja ezt az egyensúlyt, és leküzdhetetlen vágyakozást okozhat az édességek után.

Bizonyára Te is éreztél már igazi délutáni fáradtságot, éhséget. Miből következtethetsz a krómhiányra?
A legbiztosabb, ha azt mondjuk, ha az ingadozó vércukorszint tüneteit érzed magadon. A tünetek, melyek krómhiányra utalhatnak: fáradékonyság, ingerlékenység, izzadás, cukor-éhség.

Ugye segít ilyenkor valami édesség? Ez természetesen nem jelez semmiféle nagy bajt, ám valószínű, hogy a pillanatnyi megkönnyebbülés után az egész kezdődik elölröl, ami bizony komoly súlyproblémákhoz vezethet. Ha nem vagy képes tartózkodni a cukortól és hajlamos vagy rá, hogy cukorkából vagy csokoládéból meríts energiát, vagy attól nyugszol meg, ha feszült vagy, valószínűleg nem stabil a vércukorszinted, és ez ellen tenni kell!

Hogy megértsük, mindez hogyan is működik, röviden ismertetjük, hogyan is jut a cukor a szervezetünkbe:

- Ételeink cukrot tartalmaznak. A cukor sejtjeinkben energiává alakul.

- A cukor a véráramból az inzulin és egy GTF-nek (Glukóz Tolerance Faktor) nevezett molekula segítségével kerül a sejtekbe, és erre van hatása a krómnak.

- Normális esetben a vér cukortartalma étkezés után kerül a sejtekbe, emiatt nyerjük az étkezésből energiánkat.

- Ha krómhiányunk van, a GTF működés gyengül. Ez kihat a cukor sejtekbe történő szállítására, s a fáradtság, energiahiány tüneteit észleljük magunkon.

- Ha ilyenkor bekapunk valami édességet, egy szelet csokoládét, ez gyors karbohidrát lökést ad szervezetünknek, ugyanakkor hizlal is.