Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyömbérrel a reggeli rosszullét ellen

Vágólapra másolva!
Egy kevés gyömbérrel csökkenthetők a terhesség alatti reggeli rosszullétek tünetei, a hányinger és hányás, számoltak be kutatóorvosok egy tanulmányban, de hozzátették, hogy a problémát nem oldja meg teljesen.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál South Australia Egyetem munkatársa, Caroline Smith elmondta, hogy feltevésüket saját megfigyelésre és a gyömbér hatását tanulmányozó más hasonló jellegű tapasztalatokra alapozta. - Ez eggyel több esélyt ad a tünetekkel küszködő terhes nőknek arra, hogy elviselhetőbbé váljon állapotuk - mondta Smith.

A terhességük első harmadában lévő nők 80%-a küszködik a reggeli rosszullétekkel. Száz kismama közül kettőnél vannak olyan súlyos panaszok, hogy kórházi ápolásra, mesterséges folyadékpótlásra van szükség. A hányinger intenzitása, gyakorisága szorosan összefügg a vér HCG-, azaz Human Chorion Gonadotropin-hormonszintjével, aminek a nyolcadik és a tizenkettedik hét között mérhető a legmagasabb értéke. Az émelygésnek fontos védőfunkciót tulajdonítanak: állítólag az ösztönös viszolygás védi meg a kismamát attól, hogy olyan ételeket, italokat fogyasszon, melyek abban az időszakban árthatnak a fejlődő magzatnak. Mások szerint elsősorban lelki okai vannak a hányingernek: a terhesség elleni tudat alatti tiltakozást, a várható új élethelyzettel kapcsolatos félelmeket fejezi ki.

A gyömbért már régóta használják a hányinger kezelésében, és arra is vannak bizonyítékok, hogy a tengeribetegség és egyéb, hányingerrel járó állapotok is jól rendben tarthatók a segítségével.
Smith 300 olyan nőt figyelt meg, akik terhességük 16. hetén belül voltak, és reggeli hányingerrel küszködtek. A B6-vitaminról már régebben kiderült, hogy részben enyhíti a reggeli rosszulléteket, és most összevetették a hatását a gyömbérével. A kísérletben részt vevőket arra kérték, hogy szedjenek 350 mg gyömbért vagy 25 mg B6-vitamint tartalmazó kapszulákat naponta háromszor, három héten keresztül. Kiderült, hogy mindkét csoportban sikeres volt a kezelés, a gyömbér hasonlóan hatásos volt a tünetek enyhítésében. Sem a gyömbérnek, sem a B6-vitaminnak nem voltak mellékhatásai. Azok a nők, akik gyömbérkapszulát szedtek, kevesebbszer számoltak be olyan mellékhatásról, mint böfögés, mint akik B6-vitamint szedtek.

Fogyasztási tipp:
- készíthetünk gyömbéres kekszet, leforrázhatunk néhány szelet friss gyömbért egy csésze tejjel, vagy kedvenc teánkba is tehetünk néhány friss fűszerdarabkát. Segíthet a gyömbérrel ízesített erőleves, ételféleség is.

További tippek émelygés ellen:
- Felkelés előtt, még az ágyban fogyasszunk el néhány kekszet, aszalt gyümölcsöt vagy kétszersültet. Így kissé megemelkedik a vércukorszint, s talán elmarad a reggeli hányás.

- Törekedjünk arra, hogy naponta sokszor fogyasszunk kis mennyiségű ételt, rágcsálnivalót. Legyen kéznél mindig egy kis keksz, ropi, kétszersült. A legjobb módszer ugyanis az, ha már a rosszullét kezdetén megpróbálunk tenni ellene.

- Ne erőltessük az evést. Nem baj, ha néhány hétig csak főtt krumplit eszünk. Sokaknál beválik a porból készíthető bébiétel. A rosszullétek elmúltával pótolhatjuk a tápanyagveszteséget.

- Szellőztessük ki többször is a helyiséget, ahol tartózkodunk. A friss, hűvös levegő csodákat tehet. Vegyünk többször mély levegőt, koncentráljunk erősen a levegő ki- és beáramlására.

- Próbáljuk kellemes, érdekfeszítő elfoglaltságokkal tölteni az időt. Aki egész nap gubbaszt, nehezen tud megszabadulni az émelygéstől.

- Végül egy fontos tipp: hányás után két óra hosszat kerüljük a fogmosást! A savas gyomortartalom megtámadja a zománcot, ezért árthat az erős dörzsölés. Öblítsünk inkább fluoridot tartalmazó szájvízzel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről