Cukorbaj ellen is véd az egyik fogyasztó pirula

Vágólapra másolva!
Tudományos kísérletek azt mutatják, hogy az elhízás ellen szedett - Magyarországon is forgalmazott - orlistat tartalmú gyógyszer a kilók csökkentése mellett csökkenti az idős kori cukorbaj előfordulását is - jelentették ki szakértők szerdán, egy bécsi sajtóértekezleten.
Vágólapra másolva!

Napjainkban világszerte 750 millió túlsúlyos és 300 millió elhízott ember él. Az Egyesült Államokban a felnőttek 60 és a gyerekek 13 százaléka túlsúlyos, de Ausztriában is mintegy 900 ezer elhízott ember él. A hazánkban élő emberek közel egyharmada elhízott vagy túlsúlyos. Ennek egyik legkomolyabb következménye az idős kori cukorbaj (2-es típusú diabetes).
Az elhízásnak az oka az, hogy a XXI. század jóléti társadalmaiban az emberek továbbra is az állandóan éhenhalás veszélye által fenyegetett kőkorszaki ember "anyagcsere-háztartásával" élnek együtt. Nem képesek leküzdeni a táplálkozási túlkínálat kísértését.

Az 1998-ban kifejlesztett és forgalomba hozott orlistat tartalmú szer igen nagy népszerűségnek örvend a fogyózók körében, mert csökkenti a zsír felvételét a bélrendszerből. Az orlistat hatóanyagú szer a táplálékkal elfogyasztott zsírok felszívódását gátolja a lipáz (zsírbontó enzim) szelektív gátlása révén, így a zsírok 30%-a változatlanul ürül ki a szervezetből a széklettel. Ezzel energiaveszteség jön létre, ami a testsúly csökkenését eredményezi, és ezt a hatást a zsírszegény diéta fokozza. Az orlistat egy, a természetben található baktérium által termelt enzim (lipáz inhibitor) származéka. A szert eredetileg a koleszterinszint csökkentésére kísérletezték ki, később azonban fogyasztó gyógyszerként került a forgalomba.

A túlsúly jelentős kockázati tényező, s legjobb ellenszere a lefogyás, ami az életmód megváltoztatása, a kalóriaszegény étrend, a kellő testmozgás mellett gyógyszeres kezeléssel is elérhető. Ám amíg gyógyszer-követéses vizsgálatokban az életmód változásával és a kalóriabevitel csökkentésével lefogyók mintegy 9 százalékánál lépett fel a cukorbaj, addig azoknál, akik mindehhez még négy éven át orlistatot is szedtek, 37 százalékkal csökkent a kockázat.