A magas ösztrogénszint lehet a depresszió oka

Vágólapra másolva!
Egy a Yale Egyetemen végzett kutatás szerint a nők szervezetében jelen lévő magas ösztrogénszint lehet az oka annak, hogy a nők sokkal érzékenyebbek a stresszre és könnyebben esnek depressziós állapotba.
Vágólapra másolva!

Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy a nők esetében miért fordul elő kétszer annyi esetben depresszió, mint a férfiak esetében.

Arra még nem sikerült rájönniük a kutatóknak, hogy a stressz kezelésében felelős agyi homloklebenyi rész működését milyen formában befolyásolja az ösztrogén hormon, az azonban biztos, hogy minden ötödik nő számíthat élete folyamán arra, hogy depresszió alakul ki nála, és ez független kortól és életkörülményektől. A nők nagyobb érzékenysége a stresszre egyre bizonyosabb, hogy a szervezetükben végbemenő hormonális változásoktól és genetikai felépítésüktől függ.

A Yale Egyetem kutatócsoportja laboratóriumi patkányokon vizsgálta a stressz hatását. A hím és nőstény egyedeket ugyanolyan mértékű stressznek tették ki, majd vizsgálták az agyra gyakorolt hatását. Kiderült, hogy a nőstény patkányok a moderált szintű stressz hatására is reagáltak, míg a hím egyedek viselkedésében nem történt semmilyen változás. A kutatók abban reménykednek, hogy ha sikerül meghatározni a pontos hatásmechanizmust a nők esetében, akkor nem-specifikus gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyeket csak nők számára gyárthatnak. Ennek másik veszélye azonban az, hogy az illető depressziós betegek elhanyagolhatják a depresszió kezelésében oly fontos terápiát.