Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A vashiány gyakori női baj

Vágólapra másolva!
Világszerte egymilliárd ember szenved vashiánytól, és körülbelül ugyanannyian vastúltengéstől. A vér alacsony vastartalma az alultápláltság legelterjedtebb fajtája.
Vágólapra másolva!

A vashiány sápadtsághoz, energiavesztéshez vezet, hátrányosan befolyásolja a munkavégző képességet, rontja a szellemi és lelki teljesítőképességet. Csökkenti a test hőháztartásának alkalmazkodását hideg környezethez, csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, növeli az ólommérgezés esélyét, lelassítja a kisgyerekek fejlődését. A vashiányt olyan betegségek is okozhatják mint a gyomorfekély vagy a bél daganatos megbetegedései. Vagy egyszerűen az, ha a vasveszteségünk és a vasbevitelünk nincsen egyensúlyban.
A vasvesztés tipikus helyzete a menstruáció és a terhesség. A sportolók szintén veszélyben vannak, mert a hosszú, kemény testi igénybevétel szintén nagy vasveszteséggel jár. A vegetáriánusok helyzete is nehéz, mert a tejtermékekben általában nincsen vas, a zöldségekben található vas pedig nagyon kevéssé szívódik föl. A vasveszteséget nehéz irányítani, a vasbevitelt viszont lehet.
Tizenegy és ötven év közötti nőknek napi 15 milligramm vasra van szükségük.

Néhány vasban gazdag étel:
sovány marhahús, hátszín, csirkemell, tonhal, paraj. A mandula, tökmag, lencse, mazsola, csicseriborsó szintén tartalmaznak vasat, ám ez a vas nehezebben szívódik föl. A C-vitamin-tartalmú ételek, például a paradicsom vagy a narancs segítik a vas felszívódását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről