Méregtelenítés gyümölcslevekkel

Vágólapra másolva!
Mindennap újjászülethetsz, ha frissítő gyümölcslevekkel kezded a napot. Az ünnepek után itt az ideje, hogy kicsit kitisztítsuk szervezetünket, a legalkalmasabbak erre a vitaminban, ásványi anyagban, antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségfélék.
Vágólapra másolva!

Méregtelenítéskor csak természetes eredetű - optimális esetben bio- vagy organikus - ételeket, italokat fogyaszthatunk, hiszen épp az a célunk, hogy korábbi "bűnözéseinkből" visszamaradt salakanyagok kiválasztására serkentsük szervezetünket. Az egyik legegyszerűbb lépés az egészséges élet felé, ha beszerzel egy gyümölcscentrifugát, amellyel tisztítókúrára alkalmas italokat készíthetsz. Megéri a befektetést, mert ha egyszer megvan a masinád, akkor bármikor kinyerheted a zöldségek, gyümölcsök éltető nedűjét, természetes formában, mindenféle tartósított levek vásárlása helyett.

A gyümölcscentrifugában elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehetne képzelni. Készíthetjük egyfajta gyümölcsből csupán, de ízletesebb, ha több komponensből állót fogyasztunk. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal magasabb a C-vitamin-tartalma, mivel frissen, facsarás után fogyaszthatjuk, nem tartalmaz mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót. A gyümölcslé töményebben tartalmazza a vitaminokat, mint maga a nyers gyümölcs - például 1 dl répalé annyi karotint (antioxidáns hatású anyagot) tartalmaz, mint 45 dkg nyers sárgarépa.

Ha egyszer megkóstolod az otthon frissen facsart leveket, többé nem fogsz megelégedni a készen kapható italokkal. A friss gyümölcslé krémes, telt ízű, üde színű és nemcsak egészséges, de igazi élvezet a fogyasztása.
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett bőven találunk benne finom rostokat, melyek a szervezet tisztító mechanizmusában fontos szerepet töltenek be, így a gyümölcslevek képezik a tisztító-méregtelenítő kúrák alapját. Cukrot sem kell hozzáadnunk, így súlygyarapodástól sem kell tartanunk. Elkészítésénél érdemes szem előtt tartani, hogyan ötvözzük az édesebb ízű gyümölcsöt a savanykásabb ízűvel, mivel így egyáltalán nem fog hiányozni az utólagos édesítés.

A friss gyümölcsleveket ezenfelül felhasználhatjuk főzéshez, levesek, szószok vagy italok, koktélok készítéshez is. Te mikor ittál utoljára például házi készítésű limonádét? Kólák és dobozos levek helyett próbáld ki ma este a legegyszerűbb és legfrissítőbb receptet, némi friss citromlé, szódavíz, egy kevés cukor kell hozzá, és persze a szívószálat se feledd, úgy az igazi.